تجزیه و تحلیل چند متغیره صفات کمی و کیفی در ارقام هیبرید فلفل دلمه ای

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم سبزی ها، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IUVS-8-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 164
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا عباسی

استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران.

چکیده

به ­منظور ارزیابی روابط بین صفات و شناسایی والدین با فواصل ژنتیکی بالا، تعداد ۱۴ هیبرید فلفل دلمه ­ای شامل۶ رقم قرمز (کائوبا، نیروین، پلوتونیو، اینسپریشن، ماسیلیا و آیتانا)، ۵ رقم زرد (لوموس، باچاتا، هارمونی، تارانتو و اسپرینگ) و ۳ رقم نارنجی (مگنو، آرانکیا و پارامو)، به ­صورت طرح کاملا تصادفی با ۳ تکرار در طی سال ۱۴۰۱-۱۴۰۰ در گلخانه تجاری تولید فلفل در اصفهان بررسی شدند. صفات ارتفاع گیاه، طول، قطر و وزن میوه، شاخص شکل، طول دمگل، ضخامت گوشت میوه، وزن صد دانه، تعداد دانه در میوه، مواد جامد محلول و عملکرد میوه در بوته اندازه­ گیری شدند. نتایج بررسی همبستگی بین صفات نشان داد که عملکرد میوه در بوته با صفات طول میوه (r =۰/۴۰۲)، قطر میوه (r=۰/۵۹۳)، وزن میوه (r=۰/۸۱۶)، ضخامت گوشت میوه (r=۰/۲۹۱) و وزن صد دانه (r=۰/۴۱) همبستگی مثبت و معنی­دار داشت. براساس نتایج تجزیه خوشه ­ای، هیبریدها در چهار گروه مجزا قرار گرفتند. هیبریدها در گروه دو پایین­ترین سطح ویژگی ­های کمی و دو هیبرید قرمز کائوبا و پلوتونیو در گروه سه بیشترین عملکرد و خصوصیات کمی را دارا بودند. پراکندگی و توزیع رنگ ­های مختلف فلفل دلمه ­ای در گروه های مجزا، فاصله ژنتیکی بالا بین هیبریدها را تایید می­ کند. در تجزیه به مولفه های اصلی، همبستگی صفات مورد بررسی با مولفه ها نشان داد مولفه اول با مقدار ۳۹/۶۷ درصد به صفت عملکرد میوه و مولفه دوم با مقدار ۱۸/۲۴درصد به صفت کیفی میوه (مواد جامد محلول) اختصاص دارد. از نتایج بدست آمده می­ توان در ایجاد جمعیت­ های پایه اصلاحی برای ارقام فلفل دلمه­ ای بهره برداری نمود.

کلیدواژه ها

تجزیه به مولفه های اصلی, تجزیه خوشه ای, صفات کمی و کیفی, عملکرد میوه در بوته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.