تهیه ی نقشه پراکندگی زیرساخت های شهر تهران و شناسایی مناطق حساس (اولویت بندی بلوک های شهری )

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی داده کاوی در علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: EARTHSCI04_061
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 17
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوید هوشنگی

دانشکده مهندسی علوم زمین، دانشگاه صنعتی اراک،

سید رضا غفاری رزین

دانشکده ی مهندسی علوم زمین، دانشگاه صنعتی اراک،

چکیده

مهیا نمودن بسترهای مناسب جهت شناخت پراکندگی زیرساخت ها و اولویت بندی مناطق حساس مختلف شهر در مباحث مختلفی از جمله مدیریت شهری و پدافندی از فرآیندهای ضروری تلقی می گردد. هدف اصلی این تحقیق تهیه نقشه پراکندگی زیرساخت ها و شناسایی مناطق حساس شهر تهران می باشد تا مشخص شود که چه مناطقی دارای تراکم زیرساختی بیشتری می باشد؛ تا با به کارگیری روش های کمی و تحلیلی و با لحاظ سناریوهای مختلف تصمیم مناسب برای هر منطقه اتخاذ شود . در این تحقیق برای اولویت بندی بلوک های شهری تهران از منظر تراکم زیرساخت ها از روش تاپسیس ( TOPSIS ) استفاده شد. این روش مسائل پیچیده تصمیم گیری چند معیاره را به اجزاء کوچک تر تجزیه نموده و به واسطه مقداردهی معقولانه به اجزاء ساده تر و سپس ادغام این مقادیر تصمیم گیری نهایی را انجام می دهد. در این تحقیق از لایه های داده ای مراکز ورزشی، جاده ها، مراکز حمل و نقلی، مراکز اورژانسی، مراکز صنعتی، مراکز مربوط به انتقال نیرو و مراکز خدماتی استفاده شد. پس از وزن دهی و تلفیق لایه های جغرافیایی با ارزش های نسبی به دست آمده، بلوک های شهری تهراناز منظر میزان تراکم و حساسیت زیرساخت اولویت بندی شدند. نقشه حاصل از اولویت بندی بلوک های شهر در پنج سطح بسیار حساس، حساس، متوسط، پایین و بسیار پایین طبقه بندی شدند. نتایج نشان می دهد که ۳۸ % از بلوک های شهر تهران در اولویت بسیار حساس از منظر تراکم زیرساختی قرار دارند. به ترتیب % ۲۲ ، ۱۸ % ،% ۱۴ و ۸ % در اولویت های بعدی هستند. نتایج نشان داد که استفاده از روش تاپسیس و سیستم اطلاعات مکانی می تواند ابزار مناسبی برای تعیین اولویت بلوک های شهر باشد تا با شناخت مناسب شهر تصمیم های توسعه ای، پدافندی و غیره اتخاذ کرد .

کلیدواژه ها

پتانسیل سنجی مناطق حساس، تاپسیس ( TOPSIS )، سیستم اطلاعات جغرافیایی ( GIS )، وزن دهی، تصمیم گیری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.