تاثیر گزینش و جذ ب استعدادمحور بر عملکرد شغلی با نقش میانجی فرهنگ نوآورانه و دلبستگی شغلی (موردمطالعه: سازمان آموزشوپرورش قزوین)
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی آزمایشگاه مدیریت و رویکردهای نوآورانه در مدیریت و اقتصاد
- کد COI اختصاصی: MLABCONF03_092
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 183
نویسندگان
دکترای مدیریت صنعتی (استراتژی صنعتی)، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی ، قزوین، ایران
دکترای مدیریت دولتی (توسعه منابع انسانی)، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد، مدیریت دولتی (رفتار سازمانی)، دانشگاه غزالی، قزوین، ایران
چکیده
گزینش و جذب مبتنی بر استعداد در محیط رقابتی امروز برای موفقیت سازمانی از اهمیت حیاتی برخوردار است. اینمطالعه به بررسی تاثیر گزینش و جذب مبتنی بر استعداد بر عملکرد شغلی با تمرکز بر نقش میانجی فرهنگ نوآورانه ودلبستگی شغلی میپردازد. این تحقیق از رویکرد کمی مبتنی بر مد لسازی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تا ییدی بااستفاده از نرم افزا ر Smart PLS ا ستفاده کرده است. داد هها از ۲۷۵ نفر از کارکنان سازمان آموزش وپرورش قزوین از طریقپرسشنامه های استاندارد جمع آوری شده است. پایایی پرسشنامه کل با نمره ۹۰۲ / ۰ تائید شد که نشان دهنده ابزار سنجشمعتبر و قابل قبولی است. نتایج نشان میدهد که گزینش و جذب استعدادمحور تاثیر مثبتی بر فرهنگ نوآورانه، دلبستگیشغلی و عملکرد شغلی دارند. همچنین، فرهنگ نوآورانه و دلبستگی شغلی بر عملکرد شغلی تاثیر مثبت دارند. دلبستگیشغلی نقش میانجی در رابطه بین گزینش و جذب استعدادمحور با عملکرد شغلی دارد؛ اما فرهنگ نوآورانه نقش میانجیدر رابطه بین گزینش و جذب استعدادمحور با عملکرد شغلی ندارد. این یافته ها بر اهمیت اجرای استراتژی های گزینش وجذب استعدادمحور، تقویت فرهنگ نوآورانه و ارتقای دلبستگی شغلی برای افزایش عملکرد کارکنان تاکید دارد. این تحقیقبینش عمیقی از ماهیت پیچیده جذب و گزینش استعداد محور، دلبستگی شغلی و فرهنگ نوآورانه به منظوربهبود عملکرد شغلی معلمان ارائه داده است.کلیدواژه ها
گزینش استعدادمحور، جذب استعدادمحور، عملکرد شغلی، فرهنگ نوآورانه، دلبستگی شغلیمقالات مرتبط جدید
- مدیریت شهری و برنامه ریزی شهری: نقش شهروندان در شکل دهی به آینده شهری
- نقش رهبری تحول آفرین در بهبود سلامت روانی کارکنان در مجتمع فولاد غدیر نی ریز
- درس پژوهی آموزش ضرب کسرها در پایه پنجم ابتدایی
- چگونگی بر طرف نمودن مشکل اختلالات یادگیری دانش آموز پایه دوم ابتدایی
- علت های عدم تمرکز دانش آموزان و تاثیر آن بر پیشرفت تحصیلی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.