بررسی توزیع و پراکندگی واحدهای تعمیر و فروش موبایل در شهر اردبیل با استفاده ازقابلیت های تحلیل - فضایی و آمار فضایی در محیط ArcGIS

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی دانشجویان جغرافیا و علوم زمین ایران
  • کد COI اختصاصی: GEOECD02_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 232
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرزو خانی

گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

عطا غفاری گیلانده

گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

منصور رحمتی

گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

چکیده

در پژوهش حاضر، شهر اردبیل به عنوان بررسی موردی تحقیق انتخاب شده است تا در ظرف محدوده مربوطه، پراکنش و چیدمان فضایی واحدهای فروش و تعمیر موبایل در سطح شهر حاصل از قابلیت های تحلیل فضایی در محیط ArcGIS: مورد مطالعه واقع شده و دلالت های بدست آمده از وضیعت و الگوی پراکنش و آرایش فضایی این نوع از واحدهای صنفی در پوشش خدمات فروش و تعمیر تلفن همراه در سطح شهر اردبیل مورد عنایت واقع شود. جهت جمع آوری داده ها در این پژوهش، از دو شیوه مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده و در مراحل پژوهش از نرم افزار Google Earth Pro Desktop نسخه ۲۰۲۱ و قابلیت های تحلیلی موجود در نرم افزار ArcGIS Desktop استفاده گردید. هدف از این پژوهش بررسی پراکنش واحدهای فروش و تعمیر موبایل در سطح شهر اردبیل پرداخته شده و برحسب نیاز برخی از روش های داده پردازی و تجزیه و تحلیل داده ها در محیط ArcGIS استفاده شود. در محدوده ی ناحیه بندی شهرداری اردبیل ناحیه ۲-۱ دارای بیشترین مقادیر z می باشد که بر این مبنا دارای بیشترین مقادیر داغی در میان نواحی شهری اردبیل می باشد. همچنین ناحیه ۳-۳ بر اساس مقدار z دارای کمترین مقادیر است. سایر نواحی نیز با دقت به مقادیر z در حد فاصل دامنه های ذکر شده می باشند. در نقشه خروجی لکه داغ بر مبنا شاخص Gi_Bin ناحیه ۱-۲ در سطح اطمینان ۹۹ % ، موقعیت لکه داغ را در سطح ناحیه بندی شهرداری اردبیل دارا می باشد. در محدوده محله بندی شهرداری اردبیل تحلیل لکه داغ، محله های ۸-۱ ،۱۰-۱ دارای بیشترین مقادیر z است و وضعیت داغ تری را به لحاظ دسترسی به واحدهای فروش و تعمیر موبایل دارا هستند و در محله های ۲-۱ ،۱-۲ ،۲-۲ ،۵-۲ ، ۹-۲ ،۱۱-۲ ،۱-۳ ،۳-۳ ،۸-۳ ، ۹-۳ ،۱۰-۳ ،۹-۴ ، ۸-۴ ،۳-۵ ، ۵-۵ ، ۵-۷، ۵-۹ دارای پایین ترین مقدار z می باشند. خروجی تحلیل میانگین نزدیک ترین همسایگی واحدهای فروش و تعمیر موبایل شهر اردبیل نتایج این تحلیل داده های حاصل و الگوی داده ها از عملیات تصادفی نیست و از آنجایی که میانگین نزدیکترین همسایگی کمتر از یک است پس داده های حاصله در انطباق با شرایط خوشه ای مطرح هستند.

کلیدواژه ها

بررسی توزیع و پراکندگی ، تعمیر و فروش موبایل ، تحلیل لکه داغ، تحلیل- فضایی و آمار فضایی درمحیط ArcGIS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.