تاثیر تقسیمات سیاسی فضا بر وضعیت عدالت فضایی در استان لرستان
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و توسعه، دوره: 22، شماره: 76
- کد COI اختصاصی: JR_GDIJ-22-76_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 82
نویسندگان
دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
استادیار گروه جغرافیای سیاسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
استاد گروه جغرافیای سیاسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده
سازماندهی سیاسی بهعنوان فرآیند تقسیم سرزمین توسط حکومت، با مرزهای محدود و در راستای کنترل و اداره سرزمین در قالب تقسیمات کشوری انجام می شود. حکومت ها برای اداره بهتر سرزمین، تسهیل در خدمترسانی و دستیابی به عدالت فضایی و توسعه آن، نیازمند تقسیم بندی سیاسی فضا هستند. تقسیمات کشوری در ایران ریشه تاریخی دارد، در سال های اخیر متاثر از انگیزه های سیاسی و نیاز به توسعه، شاهد افزایش تقاضا درخصوص تقسیم بندی های جدید کشوری در قالب ارتقاء، الحاق و انتزاع هستیم. استان لرستان، یکی از استان های غربی کشور است که به دلایلی مانند: عدم توزیع هماهنگ امکانات، خدمات و منابع بهعنوان استانی کمتر توسعهیافته و کم برخوردار شناخته می شود. بنابرتقسیمات کشوری، این استان در سال ۱۳۷۰ مشتمل بر۶ شهرستان، ۲۰ بخش و ۸۰ دهستان بوده اما در سال ۱۳۹۵ به ۱۱ شهرستان، ۳۱بخش و ۸۷ دهستان رسیدهاست. این روند نشان می دهد که در طی ۲۵ سال گذشته، سطوح تقسیمات کشوری استان به ارتقاء تمایل بیشتر نشانداده است. پژوهش حاضر، بهروش توصیفی-تحلیلی و ماهیت کاربردی، با استفاده از تکنیک «ویکور» و در چهارچوب رویکرد عدالت فضایی، درپی بررسی چگونگی اثرگذاری تقسیمات سیاسی کشوری بر عدالت فضایی در استان لرستان است؛ بنابراین، این تحقیق در پی پاسخگویی به این سوالات است که: تقسیمات کشوری در استان لرستان، چه تاثیری بر عدالت فضایی استان داشته؟ و آیا با ایجاد ۵ شهرستان جدید، وضعیت شهرستان ها در مولفه های بهداشتی، اقتصادی و کالبدی بهبود پیدا کرده است یا خیر؟ یافتههای پژوهش حاکی از آن است که وضعیت عدالت فضایی ۵۰ درصد از شهرستان های استان در سال ۱۳۷۰، بسیار پایین تر از میانگین استانی قرارداشته و این میزان در سال ۱۳۹۵، به ۶۳ درصد رسیدهاست؛ از اینرو میتوان نتیجه گرفت که افزایش سطوح تقسیمات کشوری، تاثیر مطلوبی بر بهبود وضعیت شاخصهای عدالت فضایی و توزیع عادلانه مولفه های بهداشتی، اقتصادی و کالبدی– زیربنایی در استان لرستان نداشتهاست.کلیدواژه ها
سازماندهی سیاسی فضا, عدالت فضایی, تقسیمات کشوری, استان لرستاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.