تحلیل ساختاری پیش آیندهای تعلق شغلی و سازمانی اعضای هیات علمی و کارکنان دانشگاه شهید چمران اهواز

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله آموزش عالی ایران، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IHEJ-15-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا محمدی

Associate Professor, Management Department, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran

فرج الله رحیمی

Associate Professor, Management Department, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran

مهدی نداف

Associate Professor, Management Department, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran

چکیده

هدف: امروزه سازمان­ها به کارکنانی نیاز دارند که علاوه بر انجام وظایف رسمی، مشتاق، علاقمند و دلبسته و متعهد به کار و سازمان خود باشند و از سازمان نیز انتظار می­رود شرایط کاری مناسب و حمایت­های لازم را برای کارکنان خود فراهم سازند. هدف از انجام این تحقیق شناسایی پیش­آیندهای تعلق شغلی و سازمانی کارکنان و اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز می­باشد. روش­شناسی: این پژوهش از نظر استراتژی؛ یک مطالعه پیمایشی- توصیفی و از نظر هدف؛ یک پژوهش کاربردی توسعه­ای، از نظر محیط و ابزار جمع­آوری داده­ها پژوهش میدانی و پرسشنامه­ای محسوب می­شود. جامعه آماری پژوهش کارکنان و اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز (۱۹۰۵ نفر) می­باشد که ۳۲۰ نفر از آن ها به­عنوان نمونه و به روش نمونه­گیری تصادفی طبقه­ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده­ها از پرسشنامه­های استاندارد و معتبر و دارای روایی و پایایی استفاده گردید، همچنین تجزیه وتحلیل داده­ها از روش تحلیل مسیر و مدل سازی معادلات ساختاری و با نرم افزار Smart PLS انجام شد. یافته­ها: در این مطالعه کاربردی، ابتدا با تحلیل مبانی نظری و ادبیات موضوع و نیز با مشارکت اعضای هیات علمی و کارکنان دانشگاه در پاسخ به پرسشنامه­های استاندارد، پیش­آیندها یا عوامل موثر بر تعلق شغلی و سازمانی در چهار دسته؛ عوامل فردی، شغلی، مدیریتی و سازمانی شناسایی و دسته­بندی گردید. نتایج حاصل از تحلیل داده­ها نشان داد وضعیت موجود دانشگاه شهید چمران اهواز، از نظر میزان تعلق شغلی کارکنان و اعضای هیات علمی بالاتر از میانگین (۶/۳) و تعلق سازمانی آن ها اندکی کمتر از میانگین (۹/۲) می­باشد. تفکیک دو گروه نشان داد، تعلق شغلی اعضای هیات علمی به­طور معناداری بالاتر از کارکنان و تعلق سازمانی کارکنان بیشتر از اعضای هیات علمی بوده است. میزان تاثیرگذاری هر کدام از عوامل به طور مفصل تبیین و تشریح شده و پیشنهادهای کاربردی جهت بهبود و ارتقاء تعلق شغلی و سازمانی کارکنان و اعضای هیات علمی دانشگاه ارائه شده است. نتیجه­گیری: با توجه به اهمیت تعلق شغلی و سازمانی، شناسایی پیش­آیندهای فردی، شغلی، سازمانی و مدیریتی و بهبود این عوامل می­تواند منجر به ارتقاء تعلق شغلی و سازمانی اعضای هیات علمی و کارکنان دانشگاه گردد.

کلیدواژه ها

Occupational Engagement, Organizational Engagement, Antecedents of Engagement, تعلق شغلی, تعلق سازمانی, پیش آیندهای تعلق

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.