تغییرات شوری و سدیمی شدن خاک در شرایط آبیاری قطره ای زیرسطحی و آبیاری جویچه ای نیشکر

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی، دوره: 24، شماره: 93
  • کد COI اختصاصی: JR_ARIDSE-24-93_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام زنگنه یوسف آبادی

محقق آبیاری و زهکشی، گروه تحقیقات آبیاری و زهکشی، موسسه تحقیقات و آموزش نیشکر خوزستان، اهواز، ایران

اکبر کریمی

محقق گروه تحقیقات به زراعی، موسسه تحقیقات و آموزش نیشکر خوزستان، اهواز، ایران

علی شینی دشتگل

گروه تحقیقات آبیاری و زهکشی موسسه تحقیقات و آموزش نیشکر خوزستان، اهواز، ایران

عبدعلی ناصری

استاد گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

شعبان زارعی

موسسه تحقیقات و آموزش نیشکر خوزستان، اهواز، ایران

چکیده

یکی از چالش های آبیاری قطره ای زیرسطحی در مناطق خشک و نیمه خشک، تجمع املاح در لایه سطحی خاک است. این پژوهش به منظور بررسی تغییرات شوری و سدیمی-شدن خاک در دو مزرعه آزمایشی آبیاری قطره ای زیرسطحی و آبیاری جویچه ای واقع در کشت و صنعت حکیم فارابی خوزستان انجام شد. در این تحقیق تغییرات شوری خاک در عمق های ۳۰-۰، ۶۰-۳۰ و ۹۰-۶۰ سانتی متری و تغییرات نسبت جذب سدیم (SAR) در لایه سطحی (۳۰-۰ سانتی متری) خاک، در طول دوره رشد نیشکر (دو (T۱)، چهار (T۲)، شش (T۳)، هشت (T۴)، ده (T۵) و دوازده (T۶) ماه پس از شروع آبیاری) بررسی شد. نتایج نشان داد هدایت الکتریکی (EC) خاک در عمق های ۳۰-۰ و ۶۰-۳۰ سانتی-متری، در همه زمان های مورد بررسی بجز T۱ و T۵ (انجام آبیاری سطحی در مزرعه قطره ای زیرسطحی)، به طور معنی داری تحت تاثیر روش آبیاری قرارگرفت. بیش ترین اختلاف بین مقدار EC خاک در مزرعه آبیاری قطره ای زیرسطحی با مزرعه آبیاری جویچه ای، مربوط به زمان های نمونه برداری T۳ و T۴ بود.غلظت سدیم محلول و مقدار SAR خاک در عمق ۳۰-۰ سانتی متری خاک، در همه زمان ها به جز T۵، در مزرعه آبیاری قطره ای زیرسطحی، به طور معنی داری بیش تر از مزرعه آبیاری جویچه ای و در زمان T۵، به طور معنی داری کم تر از آبیاری جویچه ای بود. در زمان نمونه برداری T۵، انجام آبیاری سطحی در مزرعه آبیاری قطره ای زیر سطحی، سبب آبشویی املاح لایه سطحی خاک و کاهش SAR خاک شد. بنابراین در کنار استفاده از سیستم آبیاری قطره ای زیرسطحی در شرایط مناطق خشک و نیمه خشک خوزستان، نیاز است که امکان آبیاری به روش سطحی نیز به منظور مدیریت شوری خاک فراهم گردد.

کلیدواژه ها

سیستم آبیاری, کاتیون های محلول خاک, نسبت جذب سدیم (SAR)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.