اعتبارسنجی استفاده از الگوریتم های زمین آماری تصادفی در مدل سازی رخساره الکتریکی در مخزن سروک یکی از میادین نفتی ایران
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: دوفصلنامه رسوب شناسی کاربردی، دوره: 12، شماره: 23
- کد COI اختصاصی: JR_PSJBA-12-23_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 113
نویسندگان
دانشکده مهندسی نفت، دانشگاه صنعتی امیرکبیر-تهران- ایران
دانشکده مهندسی نفت، دانشگاه صنعتی امیرکبیر
گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه تبریز
شرکت مهندسی و توسعه میدان آذر
شرکت مهندسی و توسعه میدان آذر
چکیده
در این مطالعه، به منظور استفاده از مدل رخساره ای در مدل سازی استاتیک، نخست رخساره الکتریکی با استفاده از روش MRGC (Multi resolution graph based clustering) تهیه گردید. رخساره های حاصل، با استفاده از الگوریتم های زمین آماری مختلف در نرم افزار پترل، بصورت سه بعدی مدل سازی و سپس نتایج حاصل از استفاده از روشهای مختلف توزیع، مورد مقایسه قرار گرفتند. براساس آنالیز رخساره های الکتریکی، پنج رخساره الکتریکی (مشتمل بر دو رخساره مخزنی و دو رخساره غیر مخزنی) تشخیص داده شد که در مدل سازی رخساره ای مورد استفاده قرار گرفت. همچنین از داده های لرزه ای جهت ساخت نقشه های روندی برای توزیع بهتر رخساره ها و ساخت رخساره لرزه ای استفاده گردید. به منظور بررسی میزان تاثیر الگوریتم-های متعدد بکار گرفته شده در مدل سازی رخساره ای بر روی توزیع تخلخل، پس از ساخت پنج نوع مدل رخساره ای با الگوریتم های مختلف، از آنها در توزیع تخلخل استفاده گردید. براساس این مطالعه، در صورتی که داده های رخساره الکتریکی بدون استفاده از داده های لرزه ای توزیع شوند، عدم قطعیت بالایی داشته و ممکن است از دقت توزیع مدل های تخلخل وابسته بکاهد. در این مطالعه مشخص شد که در مدل سازی رخساره ای با استفاده از روش شبیه سازی شاخص ترتیبی (SIS)، در نظر گرفتن نقشه های روندی تهیه شده براساس داده های لرزه ای باعث افزایش دقت آن می شود. همچنین ساخت رخساره لرزه ای و استفاده از آن در توزیع تخلخل به دلیل ارتباط بالای داده های مقاومت صوتی با تغییرات تخلخل، به عنوان بهترین روش رخساره ای جهت کنترل توزیع تخلخل پیشنهاد می گردد.کلیدواژه ها
مخزن سروک, مدل استاتیک, رخساره الکتریکی, رخساره لرزه ای, الگوریتم زمین آماریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.