تنظیم نظام پرداخت مطلوب در حوزه سلامت با الگوی «ساز تار ایرانی»

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MSHS-9-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 182
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود فردوسی

Professor, Health Management and Economics Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran

امین فردوسی

MSc in Industrial Management, Department of Management, School of Economics and Administrative Sciences, University of Qom, Qom, Iran

چکیده

هدف: نظام‎های پرداخت در سازمان های حوزه سلامت مهم، رفتارساز و پویا هستند. با توجه به چالش های موجود در نظام پرداخت که نشان دهنده کمبود توازن مقدار و تعادل نسبت پرداخت در داخل و بین رده‎های کاری مختلف است، نیاز به یک الگوی جدید برای تنظیم نظام پرداخت مطلوب احساس می شد که در این مقاله پیشنهاد گردید. منابع اطلاعاتی و روش های انتخابی برای مطالعه: در این مطالعه مروری، جستجو در پایگاه های داده PubMed، ScienceDirect  و با کلمات کلیدی «روش پرداخت»، «نظام پرداخت» و «ویژگی‎ها» یا «مولفه ها» و معادل انگلیسی آن‎ها یعنی به ترتیب: «Payment Methods»، «Payment System» و «Characteristics» یا «Components» انجام شد. درمجموع ۱۶ مقاله فارسی و انگلیسی انتخاب شدند که درباره ویژگی‎ها و مولفه های نظام پرداخت در متن مقاله بحث کرده بودند. هم چنین دستورالعمل های مربوط به کارانه پزشکان و تعرفه گذاری خدمات پرستاری در ۵ سال گذشته از سایت وزارت بهداشت دریافت و مرور شدند. درنهایت یک الگوی جدید بر اساس نظر تیم تحقیق پیشنهاد و بر مبنای آن، بر روی نظام های رایج پرداخت در نظام سلامت بحث شد. یافته ها: در این مطالعه الگوی تار ایرانی به عنوان راهنمای تنظیم نظام پرداخت مطلوب معرفی شد. در این الگو ۶ کوک تنظیم (کفایت، صرفه، رفتار مطلوب، سهولت محاسبه، تمایز و مساوات) که دوبه دو باهم جفت هستند، در ۳ محور برای تنظیم روش های پرداخت تعبیه شده است. سپس جایگاه نظام‎های پرداخت رایج (شامل حقوق، سرانه، کارانه و مبتنی بر عملکرد) در محورهای سه گانه این الگو موردبررسی قرار گرفت. نتیجه گیری: در مطالعات پیشین، تنظیمات یک نظام پرداخت مطلوب به صورت موردی بیان شده و ارتباط بین آن ها کمتر مطالعه شده است. درحالی که کوک‎های تنظیمی شش گانه الگوی تار ایرانی با یکدیگر مرتبط اند. استفاده از این الگو به سازمان‎ها کمک می کند بهتر بتوانند اجزای نظام پرداخت خود را در سطح فردی، درون گروهی و بین گروهی تنظیم کنند.

کلیدواژه ها

Payment methods, Payment system, Healthcare, Iranian Tar Model, Salary, Fee-for-Service, Capitation, Pay for Performance, روش پرداخت, نظام پرداخت, مراقبت سلامت, الگوی ساز تار ایرانی, حقوق, کارانه, سرانه, مبتنی بر عملکرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.