تلفیق داده های سنگ نگاری، پتروفیزیکی و لرزه نگاری سه بعدی: نگرشی بر سرشت نمایی مخزن میشریف میدان رشادت واقع در خلیج فارس

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 16، شماره: 62
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-16-62_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 65
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا بشری

شرکت نفت فلات قاره ایران، امور پژوهش و توسعه، تهران، ایران

چکیده

میدان رشادت در مرکز خلیج فارس، یک تاقدیس با جهت یافتگی شمال- جنوب و در آن بخش بالایی سازند سروک (میشریف) دربردارنده مخزن نفتی است. مخزن میشریف در این میدان به ۵ بخش مخزنی تقسیم می شود. بخش بالایی (A) بهترین زون مخزنی شناخته شده است. فرایند دیاژنز از قبیل انحلال، دولومیتی شدن و درز و شکاف باعث افزایش کیفیت مخزن شده است. تحت تاثیر فرایند دیاژنز (انحلال)، نفتگیر چینه شناختی از نوع دیاژنتیکی ایجاد و زونهای A, B به صورت نازک شدگی نفتگیر را به وجود آورده اند. فرسایش شدید میشریف سبب افزایش تراوایی و در نتیجه افزایش کیفیت مخزن شده است. مطالعات نشان می دهد که دگرشیبهای محلی در بخش جنوبی یال میدان نفتی رسالت، زونهای مهم مخزنی را در این بخش ایجاد کرده و در نتیجه کیفیت مخزنی زونهای C, D افزایش یافته است. وارونه سازی اطلاعات لرزه نگاری به پاگیری صوتی، سبب تشخیص بهتر واحدهای سنگ شناسی شده است. تبدیل ژرفایی  (Depth conversion)  با افقهای موجود، با اطلاعات چاه به دقت هماهنگی دارند. وارونه سازی (inverted impedance) رخساره ها و تغییرات تخلخل را که در میدان سازند میشریف بر روی اطلاعات لرزه نگاری دیده نمی شد، به وضوح قابل تشخیص کرده است . تلفیق تفاسیر لرزه ای و وارونه سازی لرزه ای، اطلاعات به دست آمده سازند میشریف را به شدت افزایش داده است. مطالعات نشان می دهد که ستبرای با ارزش زون مخزنی قسمت باختری و شمال باختری این میدان  افزایش و به سمت مرکز و جنوب کاهش می یابد .

کلیدواژه ها

سنگ نگاری, پتروفیزیک, لرزه نگاری سه بعدی, مخزن میشریف, دیاژنز, میدان رشادت, خلیج فارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.