محدودیت های پذیرش توبه؛ مانعی برای کاهش جمعیت کیفری زندان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله دولت و حقوق، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_QGL-1-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسنعلی موذن زادگان

دانشیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی

مریم نانکلی

دانشجوی دکتری حقوق جزا و جرمشناسی دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

نظام کیفری اسلام با تاکید بر منزلت رفیع انسان راه بازگشت از خطا را مسدود نکرده است و توبه بزهکار را منشاء اثر می­داند. این نهاد منعطف که همسو با راهبرد شرمسارسازی بازپذیر کننده است؛ امکان مناسبی برای حبس زدایی و کاهش جمعیت کیفری زندان به شمار می­رود. مساله اساسی در این پژوهش دریافت پاسخ این سوال است که نهاد شرعی توبه چه تاثیری بر کاهش جمعیت کیفری زندان دارد. تحلیل جایگاه توبه در فقه امامیه و قانون ایران و بررسی سازوکارهای آن، امکانات موجود سیاست جنایی را در راستای کاهش جمعیت کیفری زندان ترسیم می­نماید و این نکته را به دست می­دهد که برای استفاده از این ظرفیت چه راهکارهایی پیشنهاد می­شود. یافته­های پژوهش حاکی از آن است که سیاست جنایی تقنینی با وجود تمام پیشرفت ها و تحولات کماکان دچار ضعف ها و خلا­هایی است؛ مضاف بر آنکه عملکرد محاکم قضایی در اجرای قوانین توبه رضایت بخش تلقی نمی­شود. گسترش قلمرو پذیرش توبه در جرایم تعزیری از قبیل حذف محدودیت­هایی چون تعزیرات منصوص شرعی، تکرار جرم و امکان پذیرش توبه در جرایم تعزیری درجه ۱ تا ۶، بازنگری در قید لزوم احراز توبه، اصلاح و ندامت، پیش بینی نهادهای جانبی چون تشکیل پرونده شخصیت، اعمال نظارت کنترلی و حمایت­گرانه از بزهکار و تعیین سازوکار پذیرش توبه در مراحل پس از صدور حکم از جمله پیشنهادهایی است که در راستای افزایش بهره­وری راهبرد توبه مثمر ثمر خواهند بود.

کلیدواژه ها

توبه, حبس, تعزیر, کاهش جمعیت کیفری زندان, سیاست جنایی تقنینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.