ضریب تاج بارش مستقیم و ظرفیت نگهداری تاج پوشش توده دست کاشت پیسه آ در کلاردشت

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: نشریه توسعه پایدار جنگل، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_FSDJ-1-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا عباسیان

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران

پدرام عطارد

دانشیار گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران

سیدمحمد معین صادقی

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران

محرم علی نظری راد

دانشجوی گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران

سید محمد حجتی

استادیار گروه جنگلداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری. ایران

چکیده

مطالعه حاضر با هدف برآورد میزان ظرفیت نگهداری تاج ­پوشش (S)، نرخ تبخیر به شدت بارندگی  و ضریب تاج بارش مستقیم (p) با استفاده از روش­ های رگرسیونی در توده پیسه ­آ (Picea abies) واقع در کلاردشت مازندران، با اقلیم نیمه مرطوب انجام شد. میزان بارندگی (GR) در هر رخداد توسط چهار باران­ سنج در نزدیک ­ترین محیط باز و تاج­بارش (TF) توسط ۲۰ باران­سنج که بر اساس طرح تصادفی در زیر تاج­پوشش توده نصب شده بودند، اندازه­گیری شد. باران­ربایی (I) از تفاوت تاج­بارش و بارندگی در هر بارش بدست آمد. در مجموع ۲۱ رخداد بارندگی با عمق تجمعی ۱/۳۸۰ میلی­ متر ثبت و مقادیر تاج ­بارش تجمعی و درصد تاج بارش %(TF:GR) به ­ترتیب ۸/۴۸ درصد و ۶/۳۹ درصد برآورد شدند. بین باران­ ربایی و بارندگی همبستگی مثبت و معنی ­دار (۸۵/۰ = ۲R) و بین درصد تاج ­بارش %(TF:GR) و بارندگی همبستگی لگاریتمی (۴۳/۰ = ۲R) مشاهده شد. مقدار ضریب تاج ­بارش مستقیم، ۳۴/۰ و مقدار متوسط ظرفیت نگهداری تاج ­پوشش، ۱۵/۲ میلی­ متر و ضریب نیز ۴۳/۰ محاسبه شد. با آگاهی از مقدار ضریب تاج­ بارش مستقیم و ظرفیت نگهداری تاج­ پوشش، می ­توان تیمارهای جنگل­ شناسی مناسب در هر توده را با توجه به رژیم بارندگی غالب آن اقلیم، اعمال کرد.

کلیدواژه ها

پیسه آ, تاج بارش, جنگل کاری, ظرفیت نگهداری تاج پوشش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.