بررسی اثرات پساب آب شیرین کن بر روی فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب دریا و اجتماعات ماکروبنتیک (آب شیرین کن نورویژه، بندر شیرینو)
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 14، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_WATER-14-4_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 190
نویسندگان
گروه محیط زیست، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی، خرمشهر، ایران
گروه محیط زیست، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
چکیده
در این مطالعه اثرات آلایندگی شوری و دمای پساب آبشیرین کن نورویژه بر روی فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب دریا و اجتماعات ماکروبنتیک مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع ۲۴ جنس ماکروبنتوز شناسایی شد. بیشترین و کمترین فراوانی ماکروبنتوز، در فصل گرم و فصل سرد به ترتیب در ایستگاه ۸ به میزان ۱۹۵۴ (فرد در متر مربع) و ایستگاه ۳، ۴ و ۵ به میزان ۸/۹۲ (فرد در متر مربع) بود. در بین فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی، بیشترین تغییرات مربوط به شوری و دما بود و بین ایستگاه های ۱ و ۸ اندازه گیری شد (۰۵/۰> P). در فصل سرد میزان شوری و دما در ایستگاه ۱ (دهانه خروجی پساب آب شیرین) به ترتیب ppt ۳۲/۰±۶۷/۳۸ و ۵۸/۰±۲۳ درجه سانتی گراد و در ایستگاه ۸ (نقطه شاهد)، ppt ۷۸/۰±۶۷/۳۵ و ۲۱/۰±۳۳/۱۹ درجه سانتی گراد و در فصل گرم میزان شوری و دما در ایستگاه ۱ به ترتیب ppt ۶۰/۰±۳۳/۳۶ و ۱۷/۰±۶۷/۳۱ درجه سانتی گراد و در ایستگاه ۸ ppt۲۳/۰±۶۷/۴۰و ۱۰/۰±۶۷/۳۵ درجه سانتی گراد اندازه گیری شد. در این مطالعه غالبیت در تابستان با آمفی پودا و در زمستان با ایزوپودا بود. همبستگی پیرسون رابطه منفی و معنی داری بین تراکم ماکروبنتوزها با شوری و دما نشان داد. شاخص تنوع در ایستگاه ۱ کمترین میزان را نسبت به ایستگاه شاخص داشت. یافته های این مطالعه نشان دهنده تاثیر تخلیه پساب آب شیرین کن بر روی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آب و نیز جمعیت ماکروبنتوزها است. از بین پارامترهای مورد بررسی، شوری و دما موثرترین پارامترهای تاثیر گذار بودند که با فاصله از محل تخلیه پساب، این تاثیرات کاهش یافت.کلیدواژه ها
آب شیرین کن, ماکروبنتوز, کنترل سواحل, پارامترهای فیزیکی و شیمیایی.&rlmاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.