ارزیابی خطر زیست محیطی لجن فاضلاب به برخی عناصر سنگین تصفیه ‎خانه فاضلاب شهری جنوب تهران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-14-4_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 242
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف رضا باقری

دانشجوی دکتری دانشگاه زنجان

احمد گلچین

دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

حامد رضایی

موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج، کرج، ایران

لیلا اسماعیل نژاد

موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج، کرج، ایران

چکیده

به منظور ارزیابی وضعیت آلودگی و خطر زیست محیطی برخی فلزات سنگین در لجن های تصفیه‎خانه فاضلاب شهری جنوب تهران، غلظت عناصر مس، کروم، سرب، آرسنیک، نیکل، کبالت و کادمیم در لجن فاضلاب تهیه شده از ۹ ایستگاه تصفیه خانه اندازه گیری شد. براساس مقادیر مجاز استاندارد مصرف جامدات زیستی، مقادیر میانگین مس (mg.kg-۱۲۷۴)، کروم (mg.kg-۱ ۱۸۳) و سرب (mg.kg-۱ ۱۰۰) بیش از مقادیر مجاز برای لجن درجه C۱ و دارای درجه C۲ بودند. برای ارزیابی خطرات فلزات سنگین از شاخص های زیست محیطی استفاده شد. میانگین شاخص های تک عاملی زمین انباشتگی (Igeo) و ضریب خطر اکولوژیکی بالقوه (Eir) نشان داد که مس و سرب برای شاخص Igeo و کادمیم و مس برای ضریب Eir مهمترین فلزات تاثیرگذار در آلودگی لجن بودند. مقدار شاخص آلودگی تک عاملی (PI) کروم، مس و سرب کلیه ایستگاه ها در کلاس آلودگی کم قرار داشتند. از نظر شاخصهای ترکیبی، شاخص آلودگی ترکیبی نمرو (PN)، کلیه ایستگاه ها، کلاس آلودگی کم داشتند. شاخص خطر بالقوه اکولوژیکی (RI)، ایستگاه های ۵ و ۶، کم خطر و سایر ایستگاه ها دارای خطر متوسط بودند. مقایسه شاخصهای ترکیبی نشان داد که ایستگاه های مختلف دارای کلاس های متفاوتی هستند و روند کلاسها در دو شاخص الزاما همراستا نیستند. با توجه به جامعیت شاخص RI می توان گفت لجن کلیه ایستگاهها بغیر از ۵ و ۶ دارای خطر متوسط می باشند. همچنین با توجه به کیفیت متفاوت نمونه های لجن فاضلاب استفاده از لجن جنوب تهران به عنوان کود یا بهساز توصیه نمی شود.

کلیدواژه ها

فلزات سنگین, خطر زیست محیطی, شاخص زمین انباشتگی, شاخص آلودگی ترکیبی نمرو, شاخص خطر بالقوه اکولوژیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.