مشارکت اقتصادی زنان غیر درباری در عصر هخامنشی با استناد به الواح تخت جمشید

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دو فصلنامه مطالعات ایران کهن، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_HSTR-1-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشته السادات حسینی بجدنی

فارغ التحصیل گروه تاریخ و باستان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی، تهران، ایران.

بهرخ جمالی

فارغ التحصیل گروه تاریخ و باستان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی، تهران، ایران.

چکیده

آگاهی های به دست آمده از زنان هخامنشی مبتنی بر آثار نویسندگان یونانی، الواح خزانه و باروی تخت جمشید، برخی آثار برجای مانده مانند مهرها و تندیس ها است که علاوه بر اینکه اندک شمارند، اکثریت آن ها محدود به موقعیت ملکه ها و زنان درباری است. در این میان زنان غیر درباری به عنوان بخش قابل توجهی از جامعه هخامنشی کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی مشارکت اقتصادی زنان در عصر هخامنشی و به استناد الواح خزانه و باروی تخت جمشید، در صدد پاسخ به این پرسش اساسی است که زنان غیردرباری در جامعه هخامنشی چه مشاغلی را بر عهده داشته اند؟ در این پژوهش از مجموع ۱۶۱ لوح بررسی شده، تعداد ۴۹ لوح که مربوط به اطلاعات شغلی و دستمزدی بانوان بود در جدول های شماره ۱ و ۲ به تفکیک آورده شده است. با گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و بهره گیری از نظریه کارکردگرایی و استفاده از روش توصیفی – تحلیلی نتایجی حاصل شد. با در نظر گرفتن دو مولفه داشتن شغل و دریافت دستمزد، یافته های پژوهش بیانگر آن است که زنان در مشاغل متنوع و رده های شغلی مختلف بر اساس تخصص و توانمندی خود مشارکت داشته اند و در قبال انجام هر شغلی میزان مشخصی جیره که شامل جو و شراب و در مواقع محدود گوشت بود، دریافت میکرده اند و در مواردی نیز پرداخت دستمزد به صورت نقره بوده است.

کلیدواژه ها

هخامنشیان, زنان غیردرباری, اقتصاد, شغل, دستمزد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.