کمک های قلعه آیانیس به گاهشماری عصر آهن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دو فصلنامه مطالعات ایران کهن، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_HSTR-3-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیلین امیت اردیم

Aylin Ümit ErdemAylin Ümit Erdem Aylin Ümit Erdem

آتیلا باتماز

Atilla BatmazAtilla BatmazAtilla Batmaz

منصور حمدالله زاده

تهران

چکیده

این مقاله عمدتا به مسائل قرن هفتم پ.م. و دوره پس از اورارتو از منظر قلعه آیانیس می پردازد. بر اساس نتایج قدمتنگاری درختی، قلعه آیانیس بین سال های ۶۷۷ تا ۶۷۳ پ.م. ساخته شده است. این تاریخ ها زمانی معقول به نظر می رسند که لشکرکشی شوپریا اسرحدون پادشاه آشور در سال های ۶۷۳ تا ۷۲ پ.م. و کتیبه معبد آیانیس را در نظر بگیریم که اشاره می کند که روسا مردم را از سرزمین های اشور تبعید کرده است. قلعه آیانیس باید قبل از ۶۵۳ پ.م. فرو ریخته باشد. این دیدگاه توسط متنی از آشوربانیپال پشتیبانی می شود که از پادشاه اورارتویی «روسا»، احتمالا روسا سوم، در رابطه با فتح عیلام در سال ۶۵۳ پ.م. یاد می کند. پس از فروپاشی قلعه آیانیس، ساکنان محلی به زندگی در شهر بیرونی ادامه دادند، زیرا مثلث ویر، عنصر جدیدی همراه با سرامیک های اورارتویی پیدا شد. بنابراین، منطقی است که بگوییم مردم محلی آیانیس منطقه را رها نکرده اند، بلکه با مهاجران زندگی می کنند.

کلیدواژه ها

اورارتو, آیانیس, آشور, ماد, پسااورارتویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.