رهیافتی از تقاضای پول سیدراسکی در اقتصاد ایران*

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشها و سیاست های اقتصادی، دوره: 23، شماره: 75
  • کد COI اختصاصی: JR_QJERP-23-75_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد گوگردچیان

دانشگاه اصفهان

رسول بخشی دستجردی

دانشگاه اصفهان

عاطفه هاشمی فرد

چکیده

تقاضای پول به عنوان یک جزء کلیدی در بسیاری از نظریه­های اقتصاد کلان مطرح و همواره موضوع بحث­های گسترده میان اقتصاددانان بوده است. بررسی این تابع، در حل مسائل کلان اقتصاد و سیاست­گذاری­های مناسب، حائز اهمیت است؛ یعنی اتخاذ سیاست­های پولی و مالی مناسب، منوط به اطلاع از شکل تابع تقاضای پول و عوامل موثر بر آن در اقتصاد هر کشور است. هدف اصلی این مقاله تبیین نظری و تخمین تابع تقاضای پول کشور با بهره­گیری از الگوی سیدراسکی است. از آنجا ­که مصرف خصوصی در اقتصاد هر کشور بخش عمده ای از تقاضای کل را تشکیل می­دهد، تحلیل این بخش و اثر آن بر تقاضای پول دارای اهمیت زیادی است.بدین منظور در بخش تجربی از الگوی تعدیل یافته سیدراسکی و همچنین داده­های سالانه، طی دوره زمانی ۱۳۹۲-۱۳۶۰ش، استفاده شده است.همچنین، به منظور برآورد اثر بلندمدت متغیرهای مدل بر تقاضای پول از الگوی خود توضیح دهنده با وقفه­های توزیعی (ARDL) و، برآورد اثر کوتاه­مدت متغیرها از الگوی تصحیح خطا (ECM) استفاده شده است.نتایج تحقیق طی دوره مورد بررسی حاکی از آن است که مصرف دارای اثر مثبت و معنادار بر تقاضای پول در دوره کوتاه مدت و بلندمدت است. بنابراین، رابطه­ای تعادلی و بلندمدت بین تقاضای پول و مصرف بخش خصوصی وجود دارد. مالیات تورمی نیز در دوره­های کوتاه­مدت و بلندمدت اثر مثبت و معناداری بر تقاضای پول داشته، اما مالیات مصرفی اثر معناداری بر تقاضای پول در دوره مورد بررسی نداشته است.

کلیدواژه ها

money demand, consumption, sidrauski\'s pattern, ARDL, the inflation tax, consumption tax., تقاضای پول, مصرف, الگوی سیدراسکی, الگوی خود توضیح دهنده با وقفه های توزیعی (ARDL), مالیات تورمی, مالیات مصرفی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.