اثر گسترش پول های مجازی (بیت کوین) بر تقاضای پول رسمی ایران در قالب مدل CIA

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشها و سیاست های اقتصادی، دوره: 28، شماره: 96
  • کد COI اختصاصی: JR_QJERP-28-96_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 38
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدشمس الدین حسینی

Allameh Tabatabaee University & Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

بهناز ورشوساز

Department of Economics, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

فرهاد غفاری

Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

عباس معمارنژاد

Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

چکیده

رشد اقبال جهانی به پول های مجازی چون بیت­کوین که یک نوآوری اینترنتی با کارکردی مشابه پول "بی پشتوانه" یا پول حکومتی است، به دلیل سرعت و کارایی بالا در پرداخت­ها (به­ ویژه پرداخت­ های برون­ مرزی) و همچنین حذف هزینه­ های عملیاتی اضافی که توسط نهادهای واسط دریافت می­ شود، لزوم توجه سیاست گذاران و مراکز تصمیم ساز جهانی را برمی انگیزد. هدف مقاله حاضر بررسی اثر گسترش پول­های مجازی(بیت­کوین) بر تقاضای پول رسمی ایران در قالب مدل خرید نقدی ( CIA) با رویکرد مدل­های تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) می­باشد. برای این منظور از داده­ های دوره زمانی ۱۳۹۶-۱۳۶۸ با تواتر فصلی استفاده شده است. در مدل طراحی­ شده فرض شده­است که خانوارها تقاضای پول خود را به دو صورت پول­ مجازی و پول رسمی شکل می­ دهند. نگهداری و تقاضای پول­ مجازی می­تواند اثرات مهمی بر متغیرهای کلان اقتصادی داشته باشد. در این مطالعه شوک ناشی از قیمت بیت­کوین و حجم معاملات آن، به عنوان شاخصی برای تقاضای پول­های مجازی در نظرگرفته شده­ است. نتایج حاصله بیانگر این است که با افزایش تقاضا برای پول­های مجازی، تقاضای پول رسمی کاهش یافته و به تبع آن درآمد ناشی از حق­ الضرب کاهش می­ یابد.

کلیدواژه ها

Virtual currency. Cryptocurrency, Bitcoin, Cash in advance (CIA), Dynamic stochastic general equilibrium (DSGE), پول مجازی, رمز پول, بیت کوین, مدل خرید نقدی (CIA), مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE).

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.