بررسی تاثیر مالیات بر ارزش افزوده بر حساب جاری ایران: کاربرد الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشها و سیاست های اقتصادی، دوره: 29، شماره: 98
  • کد COI اختصاصی: JR_QJERP-29-98_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد چهرقانی

tax administration

چکیده

هدف از نگارش مقاله حاضر، بررسی تاثیر مالیات بر ارزش افزوده، بر حساب جاری ایران می باشد. بدین منظور از الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE) استفاده شده است. داده ها برگرفته از ماتریس حسابداری اجتماعی  (SAM) سال ۱۳۹۰ ایران، تهیه شده توسط مرکز پژوهش های مجلس در سال ۱۳۹۴ است که جدیدترین ماتریس حسابداری اجتماعی ایران می باشد. تحلیل سیاست در قالب نه سناریو انجام شده است که عبارتند از: وضع مالیات بر ارزش افزوده با نرخ های اجرا شده در ایران طی سال های ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۸(۳%، ۴%، ۵%، ۶%، ۸% و ۹%)، و نرخ های قابل اجرا (۱۰%، ۱۵% و ۲۰%). در تمامی سناریوها نرخ مالیات بر ارزش افزوده در بخش کشاورزی صفر در نظر گرفته شده است. نتایج حاصل بیانگر آن است که مالیات بر ارزش افزوده موجب افزایش صادرات و افزایش واردات می شود، اما از آنجا که میزان افزایش واردات بیشتر از افزایش صادرات است، در مجموع اجرای این نوع مالیات اثر منفی بر حساب جاری ایران دارد. همچنین نتایج تحلیل حساسیت گویای دقت بالای مدل تحقیق و اطمینان از نتایج تحلیل سیاست می باشد.

کلیدواژه ها

Keywords: Value Added Tax (VAT), Export, Import, Current Account, Social Accounting Matrix (SAM), Computable General Equilibrium Model (CGE)., مالیات بر ارزش افزوده, صادرات, واردات, حساب جاری, ماتریس حسابداری اجتماعی(SAM), الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE).

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.