بررسی انحراف نرخ ارز موثر واقعی در کشورهای عضو اوپک

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشها و سیاست های اقتصادی، دوره: 30، شماره: 104
  • کد COI اختصاصی: JR_QJERP-30-104_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 34
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم امامی میبدی

Islamic Azad University Isfahan Branch (Khorasgan)

سعید دائی کریم زاده

Islamic Azad University Isfahan Branch (Khorasgan)

چکیده

نرخ ارز موثر واقعی، ازجمله متغیرهایی است که انحراف آن از مقادیر تعادلی می­تواند، عملکرد شاخص­های اقتصاد کلان را تحت تاثیر قرار داده و موجب ایجاد فضایی بی­ثبات و نامطمئن در اقتصاد می­شود. از این رو، برای بررسی عوامل موثر بر انحراف نرخ ارز موثر واقعی در کشورهای عضو اوپک طی دوره ۲۰۱۹- ۱۹۸۰، ابتدا، در چارچوب روش کمترین مجذورات معمولی پویا عوامل موثر برای تعیین نرخ ارز موثر واقعی تعادلی بررسی شده است و نتایج تخمین اثرات مثبت شوک­های نفتی بر تشدید انحراف نرخ ارز را تایید می­نماید. سپس، تاثیر شاخص­های کیفیت  نهادی و شاخص توسعه مالی بر انحرافات نرخ ارز با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته تابلویی بررسی شده است. نتایج حاصل ازبرآورد در این مرحله، حاکی از آن است که، شاخص توسعه مالی تاثیر مثبت و  شاخص­های کیفیت نهادی اعم از؛ ثبات دولت (حاکمیت قانون)، توانایی حساب دموکراتیک (دموکراسی)، شرایط اجتماعی و اقتصادی(حقوق سیاسی و آزادی مدنی) اثر منفی و معنی داری بر انحراف نرخ ارز موثر واقعی داشته است. لذا، برنامه و سیاست­ها در کشورهای مورد مطالعه باید به ارتقا کیفیت تنظیم مقررات بازار، پاسخگویی دولت در قبال عملکرد خود و تامین ثبات سیاسی و اقتصادی معطوف شود

کلیدواژه ها

The Real Effective Exchange Rate Misalignment, Indicators of Financial Development, Institutional Quality Indicators, GMM Panel., انحرافات نرخ ارز موثر واقعی, شاخص های توسعه مالی, شاخص های کیفیت نهادی, روش گشتاورهای تعمیم یافته تابلویی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.