بررسی اثرات کوتاه مدت و بلندمدت نرخ ارز بر تجارت دوجانبه بین ایران با شرکای اروپایی و آسیایی (رویکرد حداقل مربعات کاملا اصلاح شده)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست های مالی و اقتصادی، دوره: 5، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_QJFEP-5-19_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 10
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید فرزام

Vali-asr Rafsanjan University

حبیب انصاری سامانی

Yazd University

زهرا محمودی

دانشگاه ولی عصر رفسنجان

چکیده

با توجه به تلاش برخی کشورها برای کاهش ارزش پول ملی، یکی از مهم­ترین سوالات در حوزه اقتصاد بین­الملل این است که کاهش ارزش پول، منجر بهبود حساب جاری می­شود. به منظور بررسی این مهم، پژوهش حاضر به بررسی اثرات کوتاه­مدت و بلندمدت نرخ ارز بر تراز تجاری بین ایران و منتخبی از شرکای تجاری اروپایی، آسیایی و جهان، برای دوره زمانی ۱۳۹۳-۱۳۵۵ می پردازد. نتایج بکارگیری روش تصحیح خطای داده­های تابلویی از طریق برآوردگرهای حداقل مربعات کاملا اصلاح شده نشان می دهد که اثر نرخ ارز واقعی بر تراز تجاری در بلند­مدت برای شرکای اروپایی منفی و بی معنی و برای شرکای آسیایی و طرف­های تجاری در کل جهان مثبت و بی­معنی شده است. این نشان می­دهد که نرخ ارز در بلندمدت بر تراز تجاری ایران بی اثر است. در عین حال ضریب متغیر نرخ ارز واقعی در کوتاه­مدت برای شرکای تجاری اروپایی، آسیایی و جهان مثبت و معنی دار شده است. این نشانگر این است که افزایش نرخ ارز (کاهش ارزش پول) باعث بهبود تراز تجاری در کوتاه مدت می­شود اما این اثرات در بلندمدت از بین می روند. از این رو رابطه منحنی جی برای شرکای اروپایی، آسیایی و جهان تایید نمی شود. همچنین ضریب متغیر تولید ناخالص داخلی کشور مقابل و ضریب تولید ناخالص داخلی ایران در مدل به ترتیب مثبت، منفی و معنی دار شده­اند. .

کلیدواژه ها

Trade balance, Real Exchange Rate, J Curve, FMOLS, تراز تجاری, نرخ ارز واقعی, منحنی جی, حداقل مربعات کاملا اصلاح شده.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.