بررسی تاثیر تجارت خارجی بر توزیع درآمد بین هر یک از دهک های درآمدی روستایی ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست های مالی و اقتصادی، دوره: 8، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_QJFEP-8-31_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید عبدامجید جلایی

Bahonar university

مصطفی گرگینی

Bahonar university

چکیده

توزیع درآمد یکی از موضوعات مهم و مورد توجه در هر اقتصادی به شمار می آید. با گسترش تولیدات ملی و ایجاد موسسات تجاری بین المللی، در سال های اخیر تجارت خارجی روندی رو به رشد در جهان نشان میدهد. عدالت اقتصادی و توزیع عادلانه درآمد در کنار مباحث مهمی چون رشد و توسعه­ی اقتصادی، کاهش نرخ تورم و بیکاری، همواره مورد دغدغه­ی غالب اقتصاددانان بوده است. توزیع عادلانه درآمد و کاهش نابرابری درآمدی در هر کشور و همچنین شناسایی عوامل موثر بر نابرابری درآمدی به منظور اعمال سیاست های صحیح یک امر ضروری و بدیهی است. با توجه به اهمیت توزیع درآمد در اقتصاد ملی، بررسی اثر تجارت خارجی بر توزیع درآمد در هر اقتصادی دارای اهمیت میباشد. با علم به این موضوع، مطالعه حاضر به بررسی تاثیر تجارت خارجی بر ضریب جینی هر دهک درآمدی روستایی در ایران با استفاده از تکنیک­های خودرگرسیون برداری و مدل تصحیح خطای برداری با استفاده از داده­های سری زمانی سال ۱۳۶۹-۱۳۹۴ پرداخته است نتایج این مطالعه نشان می­دهد در کوتاه مدت، افزایش تجارت خارجی ضریب جینی را در تمام دهک­ها کاهش و توزیع درآمد روستایی را عادلانه­تر می­کند. اما شدت اثرگذاری تجارت خارخی بر ضریب جینی در کوتاه مدت بر دهک­های پایینی بیشتر است. در بلند مدت، بین تجارت خارجی و ضریب جینی در پنج دهک پایینی رابطه مستقیم وجود دارد و در پنج دهک بالایی این رابطه غیرمستقیم است. به عبارت دیگر در بلندمدت با افزایش تجارت خارجی شکاف طبقاتی درآمدی در روستا­ها افزایش می­یابد این نتایج می­تواند به برنامه­ریزی­های کوتاه مدت و بلندمدت افزایش تجارت خارجی در راستای رسیدن به توزیع عادلانه درآمد در روستا­ها کمک فراوانی داشته باشد.

کلیدواژه ها

Foreign trade, Income disturbance, Gini coefficient, Income deciles, Income gap, تجارت خارجی؛ توزیع درآمد؛ ضریب جینی؛ دهک های درآمدی؛ شکاف درآمدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.