دوره های تجاری و نقش آن در نابرابری درآمد در ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست های مالی و اقتصادی، دوره: 6، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_QJFEP-6-22_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالقاسم گل خندان

دانشگاه لرستان

چکیده

هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر دوره های تجاری بر نابرابری درآمد در ایران طی دوره ی زمانی ۱۳۹۴-۱۳۴۸ است. به این منظور نخست یک مدل با حضور متغیرهای اساسی موثر بر نابرابری درآمد در کنار متغیر دوره های تجاری طراحی شده است. سپس دوره های تجاری توسط سه فیلتر: هودریک پرسکات (HP)، باکستر کینگ (BP) و کریستیانو فیتزجرالد (CF) استخراج شده اند. در آخر نیز رابطه بلندمدت بین متغیرهای مدل به وسیله روش خودرگرسیون با وقفه های توزیعی (ARDL) برآورد شده است. نتایج حاکی از تاثیر منفی دوره های تجاری بر شاخص های نابرابری درآمد در ایران است؛ به این معنا که در دوره های رونق اقتصادی، نابرابری درآمد کاهش و در دوره های رکود اقتصادی این نابرابری افزایش یافته است. بر این اساس لزوم به کارگیری سیاست های مناسب، به خصوص در دوران رکود اهمیت بسیاری دارد؛ تا بتوان از این طریق آسیب پذیری طبقات پایین جامعه را در این دوران کنترل کرد. بر اساس سایر نتایج، متوسط سال های تحصیل شاغلان و سهم مخارج دولت از تولید ناخالص داخلی، اثر برابرگر و درآمد سرانه و تورم، اثر نابرابرگر در توزیع درآمد در ایران داشته است.

کلیدواژه ها

Income Inequality, Business Cycles, Filtering, Auto Regressive Distributed Lags (ARDL), Iran., نابرابری درآمد, دوره های تجاری, فیلترینگ, خودرگرسیون با وقفه های توزیعی (ARDL), ایران.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.