تحلیل تکانه های موثر بر قیمت مسکن در ایران و بررسی همگرایی آن با بازار مسکن کشورهای منتخب

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست های مالی و اقتصادی، دوره: 7، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_QJFEP-7-27_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرین اربابیان

Shahid Ashrafi Esfahani University

محمدرضا قاسمی

Shahid Ashrafi Esfahani University

زهرا عزیزی

Shahid Ashrafi Esfahani University

چکیده

بخش مسکن از لحاظ سهم در سبد هزینه خانوار و سهم در تولید ناخالص داخلی و نقش آن در تغییرات شاخص­های کلان اقتصادی همچون رشد اقتصادی و اشتغال عوامل تولید حائز اهمیت است. با توجه به اهمیت بخش مسکن در اقتصاد و وجود نوسان­های فراوان در این بخش، در این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر قیمت مسکن ازجمله شاخص سهام، نقدینگی، قیمت طلا و تکانه­های ناشی از بازار مسکن کشور­های امارات متحده عربی، ترکیه، یونان و قبرس و همچنین به بررسی همگرایی قیمت مسکن بین کشور ایران و این کشور­ها پرداخته شده است. برای تحلیل تاثیر تکانه­ها از مدل خود رگرسیون برداری ساختاری و برای بررسی همگرایی شاخص قیمت مسکن ایران و کشورهای منتخب از مدل جوهانسون با داده­های فصلی سال­های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۵ استفاده شده است. داده­های مورد نیاز از بانک اطلاعاتی بورس، سایت بانک مرکزی کشورهای منتخب استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می­دهد که تکانه­های قیمت مسکن کشور­های منتخب تاثیری بر قیمت مسکن ایران ندارد؛ از بین متغیر­های جایگزین دارایی در سبد سهام تکانه حجم نقدینگی بر قیمت مسکن موثر است و تکانه شاخص سهام و قیمت طلا بر شاخص قیمت مسکن ایران اثری ندارند. سهم قیمت مسکن کشورهای منتخب در توضیح نوسانات خطای پیش بینی قیمت مسکن ایران در کوتاه مدت قابل توجه است ولی در بلندمدت کاهش می­یابد. پس سیاست موثر در کوتاه­مدت برای تثبیت قیمت مسکن کنترل حجم نقدینگی و جهت­دهی به سمت تولید است. از دیگر نتایج تایید وجود رابطه همگرایی بین شاخص قیمت مسکن ایران و کشور­های منتخب در بلند مدت است. این گویای انتقال مسری بحران در بازار مسکن کشورها است. لذا مقاوم سازی بازار مسکن در برابر بحران­ها ضروری به نظر می­رسد.

کلیدواژه ها

House Price, Shocks, Convergence, Structural VAR Models, قیمت مسکن, تکانه, همگرایی, مدل خود رگرسیون برداری ساختاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.