ارائه الگوی نظارت مبتنی بر ریسک بر بانک ها و موسسات اعتباری با استفاده از نظریه داده بنیاد

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست های مالی و اقتصادی، دوره: 11، شماره: 41
  • کد COI اختصاصی: JR_QJFEP-11-41_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 43
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مصطفی موسوی ایوانکی

central Tehran branch-Islamic Azad university-Tehran-Iran

میرفیض فلاح شمس

Financial Management Department of financial management-central Tehran branch-Islamic Azad university-Tehran-Iran

فرهاد حنیفی

Financial Management Department of financial management-central Tehran branch-Islamic Azad university-Tehran-Iran

چکیده

هدف این تحقیق، ارائه مدل نظارت مبتنی بر ریسک توسط نهاد ناظر بر بانک ها و موسسات اعتباری است. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کلیه متخصصان و صاحب نظران حوزه بانکداری بوده و نمونه گیری در این تحقیق نیز از نوع نمونه گیری نظری و هدفمند (گلوله برفی) است. برای این منظور با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد از طریق مصاحبه حضوری، ده نفر از خبرگان، صاحب نظران و مدیران ارشد حوزه بانکی (بانک مرکزی و شبکه بانکی) و اساتید دانشگاه انتخاب و با ایشان مصاحبه شد، بر اساس نظریه کیفی داده بنیاد پس از گردآوری سازمان یافته داده ها و تحلیل استقرایی مفاهیم استخراج شده حاصل از مصاحبه ها، از طریق کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی، مقوله ها و گزاره ها معرفی و روابط مفهومی پدیده ها که مدل را تشکیل می دهند ارائه شده است. نتایج حاصل از تحقیق معرف ۳۵ بعد در قالب پنج مقوله به شرح ارائه شده در متن پژوهش است بر اساس نتایج تحقیق، فقدان تعریف مشخص از مفهوم نظارت و اهداف آن باعث شده است ذینفعان و کنشگران حوزه بانکداری، انتظارات متفاوتی از مفهوم و حدود عملکرد و به تبع آن خروجی سیستم نظارتی داشته باشند. این موضوع باعث ناهماهنگی فی مابین سازمان نظارت شونده، نهاد ناظر و مراجع تصمیم گیری می شود. همچنین عدم کفایت وضعیت فعلی نظارت، به واسطه گذشته نگر بودن چارچوب نظارت موجود، رضایت از خروجی چارچوب فعلی نظارت را در سطح پایین قرار داده است؛ اتکا صرف به رویکرد نظارت تطبیقی و عدم توجه به مخاطرات آتی و پیش بینی آینده و نیز فقدان فرآیند و ساختار مناسب در اعمال نظارت، ضرورت نظارت مبتنی بر ریسک را ایجاب می کند. علاوه بر این کمبود و تخصیص نامناسب منابع بانکی و نیز تغییرات گسترده و پیچیدگی های محیط کسب وکار در صنعت بانکداری ضرورت استقرار مدل نظارت مبتنی بر ریسک را توجیه می کند.

کلیدواژه ها

Supervisory institution, Risk Based supervision, Open coding, Axial coding, Selective coding., نهاد ناظر, نظارت مبتنی بر ریسک, کدگذاری باز, کدگذاری محوری, کدگذاری انتخابی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.