شناسایی موانع و چالش های افشای ریسک در بانک ها: با تاکید بر روش نظریه زمینه بنیاد

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست های مالی و اقتصادی، دوره: 11، شماره: 43
  • کد COI اختصاصی: JR_QJFEP-11-43_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ماندانا طاهری

Allameh tabataba'i university

چکیده

افشای ریسک یکی از گزارش های کلیدی صنعت بانکداری در بازار سرمایه است. بر این اساس، در این پژوهش به بررسی موانع افشای ریسک در بانک های ایران پرداخته شده است. این پژوهش با رویکرد کیفی و مبتنی بر روش نظریه زمینه بنیاد انجام شده است. داده های این پژوهش از طریق انجام مصاحبه عمیق با ۱۵ نفر از خبرگان بازار سرمایه، بانک ها، بانک مرکزی و حسابرسان مستقل بانک ها جمع آوری و کدگذاری شد. تحلیل و بررسی مصاحبه های انجام شده منجر به شناسایی چهار مانع جدی برای افشای ریسک در بانک های ایران شد که شامل چالش های محیطی، چالش های نهاد ناظر، چالش های کلان و چالش های صنعت بانکی است. بر اساس نتایج این بررسی ضعف های مقرراتی و نظارتی در تدوین و تنبیه، نوپا بودن صنعت بانکی ایران، فقدان آموزش و تبحر در شناسایی و افشای ریسک، تحریم های حاکم بر نظام بانکی ایران، فقدان زیرساخت های لازم برای اندازه گیری و افشا، فقدان استراتژی و انجام فعالیت هایی خلاف اهداف تاسیس بانک در اقتصاد، دولتی بودن و ساختارهای دولتی حاکم بر بانک، هزینه های افشا و فقدان سازوکار پاسخگویی مطلوب در بانک و عوامل دیگر بر افشای ریسک اثرگذار هستند و مانع از ارائه گزارش مطلوب، منسجم و جامع از وضعیت ریسکی بانک می شوند و ضرورت دارد جهت رفع این موانع نهادهای ناظر و تدوین کننده استاندارد و مقررات در بازار مالی ایران شامل بانک مرکزی، سازمان بورس و اوراق بهادار و سازمان حسابرسی اقدامات اصلاحی جهت رفع این موانع و برنامه ریزی برای ارتقا سطح افشای ریسک را انجام دهند.

کلیدواژه ها

Risk Disclosure Challenges, Business Environment Challenges, Banking Regulation Challenges, Banking Industry Challenges, Grounded Theory., موانع افشای ریسک, موانع محیط کسب وکار, موانع مقررات گذاری بانکی, موانع صنعت بانکی, نظریه زمینه بنیاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.