بررسی و ارزیابی مولفه های تاثیرگذار در شکل گیری کالبدی و فضایی زیستی خانه های سنتی شهر پاوه

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای، دوره: 9، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_URDP-9-29_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 228
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمال الدین هنرور

دانشجوی دکتری معماری، گروه معماری، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران

مختار رستمی

کارشناس ارشد معماری، واحد همدان، موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی، همدان، ایران

مریم ازنب

دانشجوی دکتری معماری، گروه معماری، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران

فائزه طاهری سرمد

استادیار، گروه معماری، واحد اسلام آباد غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلام آباد غرب، ایران

چکیده

فضاهای زیستی در هر منطقه، تحت تاثیر خاستگاه­های فرهنگی، محیطی، اجتماعی، تاریخی و سیاسی آن منطقه شکل گرفته است. شهر پاوه در شمال­ استان کرمانشاه دارای خانه­های ارزشمند تاریخی است که اکثرا به صورت پلکانی و با توجه به توپوگرافی و شیب زمین ساخته شده­اند. این تحقیق باهدف شناخت عناصر کالبدی و فضایی در خانه های سنتی پاوه انجام گرفت. با بررسی این عناصر عواملی که در شکل گیری فرم و عناصر کالبدی و فضایی خانه­های سنتی شهر پاوه موثرند، شناسایی شدند. روش این پژوهش از طریق مطالعه شرایط موجود و شیوه توصیفی-تحلیلی و ابزار مصاحبه و نیز بررسی اسناد و مدارک؛ مشاهده و نقشه­برداری می­باشد. جامعه هدف به شکل هدفمند و با روش نمونه­گیری گلوله برفی انتخاب شده­اند. نتایج این پژوهش نشان می­دهد که فضاهای داخلی خانه­های سنتی پاوه دارای چند کاربری مختلف می باشد که دالان، مطبخ، انبار، اتاق، راه پله در یک طبقه یا به صورت دوطبقه در خانه­ها وجود دارد، همچنین ویژگی­های فرهنگی، اجتماعی، مذهبی، اقتصادی شامل استفاده از مصالح بوم­آورد، سلسله مراتب فضایی، تفکیک درست فضاها، ساخت خانه­ها در بالا یا کنار یکدیگر و توجه به نکات اقلیمی ازجمله جهت­گیری صحیح، کرسی­چینی، ابعاد مناسب بازشوها مهم­ترین عوامل در شکل­گیری کالبد و سازمان فضایی خانه در پاوه است.

کلیدواژه ها

عناصر کالبدی, عناصر فضایی, خانه های تاریخی, خانه های پلکانی, پاوه, کرمانشاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.