نوردرمعماری ایرانی - اسلامی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: همایش ملی معماری و شهرسازی ایرانی- اسلامی
  • کد COI اختصاصی: NCIAUD01_228
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1806
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمهدی حسینی نیا

کارشناس ارشد معماری

فائزه اسدپور

دانشجوی کارشناسی پیوسته معماری

فیض اله عابدینی

دانشجوی ارشدمعماری

چکیده

در مواجهه با آثار هنراسلامی مشاهده می کنیم نور به گونه ای متفاوت از دیگر آثار هنری ارائه شده در طول تاریخ هنر جهان, خلق شده است و اگر دست به ادیان علم و ادب و فرهنگ ایران ببریم متوجه می شویم که نور هم, تصحیح کننده ی تصویرهایی است از جهانی که می آییم در دیده ی ما نگاشته می شود و هم, پاک کننده ی پنداشت هایی که در پی نور همانند داده هایی که متفق اند, بر جهان اندیشه ی آدمی در می آیند.بنابراین موضوعات مورد بررسی در این مقوله همچون: ماهیت فیزیکی نور،نور در عالم معانی,نور در گستره زیبایی شناسی,نور در گستره ی تغزل و پوئتیک,نور در گستره ی روزمره, نور در گستره ی یافته ها و داده های تکنولوژی سبب شده تا بیشترین جنبه های تاثیر گذاری نور در معماری ایرانی- اسلامی آشکار شود. با بررسی همه ی موارد گفته شده و با استناد بر منابع کتابخانه ای این نتیجه حاصل شده است که جایگاه سمبلیک و ارزش محتوایی نور به مراتب بیشتر است, حتی برخی محققان این رویکرد نمادین و پرداختن معنوی هنرمند به نور را در سطح بالاترین مراتب سلوک معنوی قرار می دهند پس نور در تجلی خود در معماری ایرانی-اسلامی همچون نمادی از وجود و عقل الهی می باشد یعنی ساطع از عالم بالاست که اکسیر معرفت, قدرت و فضیلت می باشد, بنابراین نور, خود معرف نوعی از معماری است که هویت معماری ایرانی-اسلامی را احیا می کند.

کلیدواژه ها

نور,عالم معانی,معماری ایرانی,معماری اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.