توزیع گروه های آللی HLA-DRB۱ در اقوام ایرانی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_BLOOD-21-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه یاری

استاد مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

مریم زمان وزیری

مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

نادیا باقری

مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

امیر تیمورپور

استادیار مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

فاطمه صباغی

مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

فرزانه مرتضی پور برفی

مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

چکیده

چکیده سابقه و هدف انجام پیوند سلول های بنیادی خونساز در بیماران هماتولوژیک  نیاز به سازگاری دهنده و گیرنده برای آنتی ژن های سازگاری نسجی یا HLA دارد. این مطالعه جهت بررسی فراوانی آلل های HLA و تنوع ژنتیکی آن ها در برخی اقوام ایرانی صورت گرفت تا در بانک HLA ذخیره شده و جهت جستجوی اهداکننده مناسب در پیوند مغز استخوان، مورد استفاده قرار گیرد.   مواد و روش ها در این مطالعه توصیفی، با استفاده از روش PCR-SSP، آلل های HLA-DRB۱ مربوط به اهداکنندگان، در وضوح پایین تعیین گردید. با استفاده از داده های آزمایشگاهی HLA و نرم افزار مرکز سپاس مربوط به اطلاعات اهداکنندگان سلول های بنیادی خونساز سازمان انتقال خون، اطلاعات قومیتی و HLA از افراد دارای قومیت های گیلک، (۵۱۰ n= ، ۷۰/۲۴ درصد)، لر (۴۶۵ n= ، ۵۳/۲۲ درصد)، کرد (۷۱۹ n= ، ۸۴/۳۴ درصد) و عرب (۳۷۰ n=، ۹۳/۱۷ درصد) جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد. با روش کای دو، رابطه معناداری بین فراوانی آلل ها در قومیت ها ارزیابی شد (۰۵/۰ p< ). یافته ها در گروه های آللی لکوس ژنی HLA-DRB۱ ، HLA-DRB۱*۰۹  (۶/۰ درصد) و HLA-DRB۱*۱۲  (۸/۰ درصد) و  HLA- DRB۱*۰۸(۶/۱ درصد) دارای فراوانی پایین بودند. گروه های آللی با فراوانی بالا عبارت بودند از HLA-DRB۱*۱۱  (۷/۲۲ درصد)، HLA-DRB۱*۰۳  (۸/۱۱ درصد)، HLA-DRB۱*۱۵  (۷/۱۱ درصد) وHLA- DRB۱*۰۴  (۱/۱۱ درصد). از بین این گروه های آللی، فراوانی ۹ گروه آللی HLA-DRB۱ ، در اقوام مورد مطالعه، تفاوت معنادار نشان دادند. نتیجه گیری فراوانی تعدادی از آلل ها در بین اقوام ایرانی تفاوت معنادار داشتند. شناسایی شباهت ها و تفاوت ها در فراوانی آلل های HLA بین اقوام ایرانی می تواند علاوه بر گسترش بانک اهداکنندگان، در راستای برنامه ریزی تامین اهداکنندگان سلول های بنیادی خونساز برای بیماران از اقوام مختلف ایرانی کمک کننده باشد.

کلیدواژه ها

HLA-DRB۱, Ethnicity, Iran, HLA-DRB۱, قومیت, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.