اثربخشی یک دوره تمرین ذهن آگاهی- tDCS بر بازداری شناختی و خود نظم دهی هیجانی فوتبالیست های حرفه ای

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی المپیک، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_OLYM-2-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 38
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غزل خانجانی

دانشجوی دکتری، گروه علوم رفتاری و شناختی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی و تندرستی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

محبوبه غیور نجف آبادی

استادیار گروه علوم رفتاری شناختی دانشکده علوم ورزشی و تندرستی دانشگاه تهران، تهران، ایران

زهرا طاهری فر

استادیار روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

حسن غرایاق زندی

استادیار گروه علوم رفتاری و شناختی دانشکده علوم ورزشی و تندرستی دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

اثربخشی مداخلات روانشناختی در بهبود مسائل روانی سال ها مورد توجه بوده است. در سال های اخیر استفاده از فناوری در مداخلات روانشناختی توسعه یافته است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی یک دوره تمرین ذهن آگاهی همراه با تحریک فراجمجمه ای مغز بر بازداری شناختی و خود نظم دهی هیجانی فوتبالیست های حرفه ای انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های کاربردی و از لحاظ روش از نوع مطالعات نیمه تجربی است. جامعه پژوهش شامل تمامی ورزشکاران لیگ دسته اول فوتبال شهر تهران بود که به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه خود نظم دهی هیجان و آزمون برو/ نرو بود. روش تحلیل این پژوهش، با استفاده از تحلیل کواریانس و نرم افزار SPSS بررسی شد. یافته ها نشان داد هشت جلسه تمرین ذهن آگاهی به همراه تحریک فراجمجمه ای بر مولفه بازاری شناختی و خود نظم دهی هیجانی آزمودنی ها تاثیر گذار بود(۰۵/۰p< ). در واقع استفاده از ذهن آگاهی همراه با تحریک غیرمستقیم مغز اثربخشی بیشتری بر مولفه های شناختی از جمله بازدرای و خود نظم دهی هیجانی دارد. نتایج به دست آمده از این پژوهش اهمیت توسعه فناوری و استفاده از آن در مداخلات روانشناختی را نشان می دهد، از این رو، استفاده از مداخلات مبتنی بر تحریک مغز همراه با سایر مداخلات روانشناختی در این تحقیق برجسته شده است و استفاده از پروتکل ترکیبی در جهت بهبود مسائل روانشناختی پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

تحریک مغزی, مداخلات روانشناختی, کنترل بازداری, خود نظم دهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.