مطالعه تاثیر دمای ۲۰۰ درجه سانتی گراد بر خصوصیات مکانیکی لوله مسی تولید شده به روش اکستروژن و فشرده سازی متناوب لوله

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: سی و دومین همایش سالانه بین المللی انجمن مهندسان مکانیک ایران
  • کد COI اختصاصی: ISME32_327
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 200
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی دلاکه نژاد

استادیار گروه مهندسی مکانیک، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران

محمدامین رعنائی

مربی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بیرجند، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، بیرجند، ایران

چکیده

در این تحقیق لوله های مسی در دمای محیط و دمای ۲۰۰ درجه سانتی گراد (دمای فعال سازی تبلور مجدد دینامیکی) طی فرآیند انبساط و روزن رانی متناوب لوله (TCEC) قرار گرفته و تاثیر دمای انجام فرآیند بر ریزساختار و خواص مکانیکی آنها بررسی گردید. نتایج حاصله نشان دادند که ریز ساختار فلز مس به واسطه اعمال کرنش های پلاستیک شدید توسط فرآیند TCEC دگرگون شده و اندازه دانه به شدت کاهش می یابد. با اعمال فرآیند TCEC در دمای محیط ساختار کریستالی از نوع لایه ای کشیده با متوسط اندازه دانه ۳۷۰ نانومتر حاصل گردید درحالی که با افزایش دمای شکل دهی در محدوده ۲۰۰ درجه سانتی گراد ساختار بدست آمده شامل دانه هایی با طول محور برابر و متوسط آندازه ۷۲۰ نانومتر است. در رابطه با خواص مکانیکی، با اعمال فرآیند TCEC در دمای محیط بر روی لوله مسی استحکام تسلیم آن از ۱۱۶ به ۲۴۲ مگاپاسکال و مقدار میانگین سختی نیز از حدود ۶۹/۲ تا ۱۰۱/۴ ویکرز افزایش می یابد. از طرفی با اعمال ۲۰۰ درجه سانتی گراد دمای شکل دهی، مقادیر استحکام تسلیم و نهایی به ترتیب در حدود ۲۱۷ و ۲۲۵ مکایاسکال و مقدار میانگین سختی نیز در حدود ۸۶/۸ ویکرز اندازه گیری گردیدند. انجام فرآیند TCEC در دمای ۲۰۰ درجه سانتیگراد بر روی فلز مس موجب کاهش ۱۰ درصدی استحکام و افزایش ۲۱ درصدی ازدیاد طول تا شکست ماده تولید شده نسبت به حالت شکل دهی سرد می شود. لذا ماده بدست آمده در حالت شکل دهی گرم نسبت به حالت شکل دهی سرد دارای انعطاف پذیری بیشتری می باشد.

کلیدواژه ها

تغییر شکل پلاستیک شدید، اکستروژن و فشرده سازی متناوب لوله، مواد فوق ریز دانه، خواص مکانیکی، شک دهی گرم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.