طراحی، ساخت و تحلیل عملکرد سامانه بازیاب انرژی گرمایی اتلافی خودروهای سواری با استفاده از ترموالکتریک

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: سی و دومین همایش سالانه بین المللی انجمن مهندسان مکانیک ایران
  • کد COI اختصاصی: ISME32_181
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نیازی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

رضا حسینی ابرده

استاد راهنما

چکیده

با افزایش روز افزون جمعیت بر روی کره ی زمین، دغدغه ی مصرف انرژی به یکی از بزرگترین مشکلات بشر تبدیل شده است. با بالا رفتن بیش از حد تولید و انتشار گازهای گلخانه ای بر روی کره ی زمین، بسیاری از فناوری ها و پژوهش های به عمل آمده در جهت حذف یا محدود نمودن عوامل تولید کننده ی این گازها و جلوگیری از رشد نرخ تولید آنها بوده است. خودروهای سواری نقش عمده ای در تولید گازهای گلخانه ای دارند. از طرفی بازدهی موتورهای احتراق داخلی تنها در حدود ۴۰ درصد بوده و بخش اعظمی از انرژی تولید شده در هدر میرود. بنابراین تلاش برای بازیابی انرژی اتلافی در خودروهای موتور احتراق داخلی امری بسیار ضروری است. تبدیل مستقیم انرژی گرمایی هدر رفته در خودروها به انرژی الکتریکی، هدفی است که در این مقاله در نظر گرفته شده است. ماژولهای مولد ترموالکتریک به علت اندازه ی کوچک، عملکرد بی صدا و عدم وجود اجزای متحرک، ابزاری مناسب جهت تبدیل انرژی گرمایی به اختلاف پتانسیل الکتریکی هستند. در پژوهش حاضر، سامانه ی بازیابی انرژی حرارتی هدر رفته از طریق اگزوز خودروی دارای موتور درون سوز، با استفاده از ماژول مولد ترموالکتریک، طراحی و ساخته شده است. هدف نهایی، بازیافت بخشی از انرژی حرارتی و تبدیل به انرژی الکتریکی است که در نهایت میتواند موجب حذف قطعه دینام از خودرو شده و راندمان عملکرد خودرو را تا حد قابل توجهی افزایش دهد.

کلیدواژه ها

موتورهای احتراق داخلی، تبدیل مستقیم انرژی، ماژول های مولد ترموالکتریک، بازیابی انرژی حرارتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.