ساخت رینگ لاینر محفظه احتراق توربین گاز به روش رولفرمینگ

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: سی و دومین همایش سالانه بین المللی انجمن مهندسان مکانیک ایران
  • کد COI اختصاصی: ISME32_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 243
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پوریا رئیسی

کارشناسی ارشد تحقیق و توسعه، شرکت مهندسی موادکاران،گروه مپنا، تهران

علی محمد کلاگر

مدیر تحقیق و توسعه، شرکت مهندسی موادکاران گروه مپنا، تهران

سجاد احمدی

مسئول فرزکاری، شرکت مهندسی موادکاران گروه مپنا، تهران

محمد چراغزاده

معاونت مهندسی و تحقیق و توسعه، شرکت مهندسی موادکاران گروه مپنا، تهران

چکیده

در سالهای اخیر، فرآیند رولفرمینگ برای ساخت قطعات پیچیده لاینر محفظه احتراق توربین گاز که فرایند شکل دهی ورق- های سوپرآلیاژ در آنها نقش کلیدی دارد، مورد توجه صنایع نیروگاهی قرار گرفته است. در حال حاضر تولید قطعات این محفظه ها غالبا توسط فرآیند اکسپنشن انجام می پذیرد. این فرآیند نیازمند ساخت قالب های بزرگ اکسپند و همچنین پرس های قدرتمند می باشد. همچنین دقت فرم دهی توسط این قالب ها زیاد نبوده و دارای تکرارپذیری خوبی نیستند. لذا استفاده از فرآیند رول فرمینگ برای تولید این گونه از قطعات اجتناب ناپذیر می باشد و می توان این فرآیند را به عنوان روشی با سرعت بالاتر و هزینه کمتر نسبت به ساخت قالب های بزرگ و پر هزینه اکسپند جایگزین کرد. در این پژوهش، به بررسی فرایند رولفرمینگ چرخشی رینگ لاینر توربین گاز از جنس سوپرآلیاژ Hastelloy-X پرداخته شد. پیش از انجام آزمون های آزمایشگاهی و برای ارزیابی دقیق تر، فرایند شکل دهی غلتکی توسط نرم افزار آباکوس براساس استراتژی های شکل دهی در یک یا چند گام تنظیم، شبیه سازی شد. با توجه به نتایج شبیه سازی هندسه غلتک های محرک، هرزگرد، کنترلی و هدایت برای انجام آزمون های آزمایشگاهی طراحی و ساخته شد. در نهایت قطعه در سه مرحله متوالی الف) بدون اعمال فشار و صرفا قرارگیری رینگ بین دو غلتک بدون استفاده از غلتک های کنترلی، ب) با اعمال فشار ۵ بار با غلتک های کنترلی و ج) با اعمال فشار ۱۲ بار و با غلتک های کنترلی، شکل دهی شد. سپس نتایج اندازه گیری های ابعادی رینگ شبیه سازی شده، رینگ آزمایشگاهی ساخته شده با مدل رینگ مبنا مقایسه شد و مطابقت ابعادی خوبی بین آنها مشاهده شد.

کلیدواژه ها

رولفرمینگ، شبیه سازی عددی، سوپرآلیاژ Hastelloy-X، رینگ لاینر توربین گاز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.