تحلیل ذینفعان طرح سبد غذایی ۱۴۰۱ برای جامعه ی ایرانی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی امنیت غذایی، ایمنی غذایی و سلامت
  • کد COI اختصاصی: FSSH01_122
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا ویسی

گروه تغذیه جامعه ، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی ، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

فرزانه شهردمی

گروه تغذیه جامعه ، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی ، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

فاطمه محمدی نصرآبادی

انستیتو تغذیه و صنایع غذایی کشور ، گروه تحقیقات سیاست گذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه

چکیده

مقدمه :سبد غذایی سالم یا مغذی معیاری از هزینه پایه و اساس تغذیه سالم است که توصیه های تغذیه ای رایج و الگوهای خرید غذا را نشان می دهد. تحلیل ذی نقشان به عنوان یکی از مراحل اساسی برای تهیه و تدوین سبدهای غذایی پایدار و مقرون به صرفه می تواند در تعیین و انتخاب های غذایی افراد جامعه کمک کننده باشد، زیرا در طی این مسیر موانع و فرصت های نهفته در هر سازمان ذی نفع علاوه بر قدرت، موضع و تاثیر آنها شناحته و بررسی می شوند، در حقیقت فرآیند تحلیل ذی نفعان به سیاست گذاران و مدیران اجازه می دهد تا به طور موثرتری با بازیگران کلیدی تعامل داشته باشند و از یک برنامه حمایت کنند زیرا که در نهایت با استفاده از اطلاعات به دست آمده می توان برای توسعه و اجرای برنامه های ارتباطات استراتژیک ، حمایت ، و مذاکره یا برگزاری کارگاه های اجماع سازی استفاده کرد.یا به عبارتی فرآیند تحلیل ذینفعان قبل از پیاده سازی یک برنامه به سیاست گذاران و مدیران این امکان را می دهد که به شناخت و اقدام در مورد سوءتفاهم ها در مورد مخالفت با سیاست مورد نظر بپردازند تا در نهایت احتمال موفقیت برنامه بالاتر رود.روش کار :جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته انجام گرفت ، از ابزار(راهنمای مصاحبه ) جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شد . پس از تدوین راهنمای مصاحبه ، سوالات توسط پنل متخصصین با تجربه در تجزیه و تحلیل ذینقشان بازبینی و تایید شد. همچنین پس از انجام و تجزیه و تحلیل سه مصاحبه اول، تیم پژوهشی راهنمای مصاحبه را از نظر جامعیت و شفافیت سوالات مجددا بررسی کردند. در این روش با استفاده از نرم افزار ۱۰ Maxqda کدگذاری مصاحبه ها انجام شد و در نهایت به کدها زیرطبقه و طبقه ی داده شد و آنالیز نهایی بررروی طبقات و زیر طبقات انجام شد. و در انتها از ماتریس مندلو که ( توسط جانسون و شولز برای نشان دادن نوع استراتژی سازمان های ذینفع طراحی شده است )، برای نشان دادن سطح قدرت و علایق ذینفعان استفاده شد .نتایج : . در نمودار به دست آمده با توجه به ماتریس مندلو در مطالعات تحلیل ذی نفعان ، موقعیت ذینفعان را بر اساس سطح قدرت و علایق آنها طبقه بندی کرده ایم ، در این طبقه بندی ویژگی هایی همچون قدرت و منافع نسبی هر یک از ذینفعان، اهمیت و تاثیر هر یک از ذینفعان، منافع یا نقش های متعدد یک ذینفع و شبکه ها و قراردادهایی که به آنها تعلق دارند مورد تحلیل قرار گرفتند لذا بر اساس نتایج ما، وزارت بهداشت به خصوص واحد دفتر بهبود تغذیه جامعه و سازمان های علمی و دانشگاهی به خصوص انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی و دانشگاه علوم پزشکی مشهد ،موسسه پژوهش های برنامه ریزی ( وزارت جهاد کشاورزی ) و سازمان هدفمندسازی یارانه ها بیشترین علاقه و قدرت را داشتند.نتیجه گیری : نتایج این مطالعه ی کیفی نشان می دهد که تحلیل ذینفعان طرح تدوین و بازنگری سبد ۱۴۰۱ یک همکاری چند بخشی و همه جانبه ی بیشتری را از جانب تمام بازیگران درگیر در این سیاست به منظور ارائه ی هر چه مطلوب تر سبد غذایی به جامعه ی ایرانی می طلبد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.