مقایسه طیف سنج تحرک یونی و کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا به منظور تعیین مقدار آکریل آمید در قهوه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی امنیت غذایی، ایمنی غذایی و سلامت
  • کد COI اختصاصی: FSSH01_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 177
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیما تقوی

دانشجوی کارشناسی ارشد گرایش شیمی مواد غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

مرضیه معین فرد

عضو هیات علمی (استادیار) گرایش شیمی مواد غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

رضا فرهوش

عضو هیات علمی (استاد) گرایش شیمی مواد غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

چکیده

قهوه با میانگین مصرف سالانه ۵۰۰ میلیارد فنجان یا ۴/۹ میلیون تن در سال، یکی از محبوبترین نوشیدنی ها در جهان یه شمار می رود که خواص مطلوب حسی خود را مدیون فرایند برشته کردن است . با این حال، طی برشته کردن ترکیبات مضر برای سلامتی مانند آکریل آمید نیز در دانه قهوه تولید می شود که پایش مقدار آن برای حفظ سلامت عمومی جامعه ضرورت دارد. در این پژوهش ، طیف سنج تحرک یونی (IMS) و کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC-PDA) به منظور تعیین مقدار آکریل آمید مورد مقایسه قرار گرفتند. در اعتبارسنجی HPLC-PDA، کمترین مقدار قابل تشخیص (۱۹/۹ میکروگرم بر لیتر)، کمترین مقدار قابل اندازهگیری (۶۲/۳۰ میکروگرم بر لیتر) و صحت (درصد بازیابی معادل ۵/۱±۹۲) در سطح قابل قبولی قرار داشتند. در خصوص IMS نیز حد تشخیص و حد اندازهگیری به ترتیب ۳۹/۰ و ۲۹/۱ میکروگرم بر لیتر تعیین شدند. محتوای آکریل آمید تعیین شده با HPLC-PDA در سه نمونه قهوه عربیکا به ترتیب از برشتگی روشن ، متوسط و تیره ۸/۲۴۸، ۳/۳۷۸و۵/۴۶۷ میکروگرم بر کیلوگرم محاسبه شد. در مقابل ، محتوای آکریل آمید با IMS به ترتیب از برشتگی روشن ، متوسط و تیره معادل ۷/۲۱۹، ۳/۳۴۷ و ۶/۵۵۷ میکروگرم بر کیلوگرم بدست آمد. این نتایج نشان می دهد که مقادیر محاسبه شده در محدودههای یکسانی قرار داشتند و در صورت بهینه سازی کامل شرایط ، IMS می تواند به عنوان ابزاری دقیق ، ساده، کم هزینه وسازگار با محیط زیست در سنجش آکریل آمید به کار گرفته شود.

کلیدواژه ها

آکریل آمید، طیف سنج تحرک یونی ، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، قهوه، برشته کردن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.