ارزیابی وضعیت بالفعل بیابان زایی با تاکید بر معیار زمین شناسی وژئومرفولوژی با استفاده از مدل IMDPA در منطقه بیت راشد استانخوزستان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین همایش بین المللی مهندسی کشاورزی و محیط زیست با رویکرد توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: AGRISD08_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه رحیمی

دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان

محمد فرجی

دانشیار دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان

مسعود جعفری زاده

کارشناس دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان

محمدعلی کلی

کارشناس اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خوزستان

چکیده

امروزه بیابان زایی به دلیل تخریب اراضی در بسیاری از کشورها بویژه کشورهای در حال توسعه از بزرگ ترین مشکلات بشر است. بیابان زاییاز جمله تهدیدهای گسترده و پیچیده زیست محیطی است که با ابعاد مختلف فنی، اقتصادی و اجتماعی بعد از چالش های تغییرات آب وهوایی و کمبود آب شیرین به عنوان سومین چالش جهانی در قرن بیست و یک محسوب می شود. تحقیقات مختلفی از گذشته درکشورهای مختلف به ویژه کشورهای مستقر در مناطق گرم و خشک جهت ارزیابی شدت بیابان زایی صورت گرفته است. هدف از اینتحقیق بررسی شاخص های موثر بر بیابان زایی در منطقه بیت راشد و سرانجام تهیه نقشه بیابان زایی با استفاده از معیار زمین شناسی وژئومرفولوژی در مدل IMDPA می باشد. هر معیار چند شاخص را دارا می باشد و در نهایت برای هر شاخص و معیار میانگین هندسی محاسبه گردید. معیارزمین شناسی و ژئومورفولوژی دارای سه شاخص شیب با متوسط ارزش کمی ۱/۶۲ در طبقه متوسط،حساسیت سنگ با ارزش ۲/۴۸ و طبقه متوسط و کاربری اراضی با ارزش ۲/۵۷ در طبقه شدیدقرار گرفت. نتایج بررسی نشان داد که معیار زمین شناسی و ژئومورفولوزی با متوسط ارزش کمی ۲/۱۳ در کلاس بیابان زایی متوسط قرار دارد. ضمنا شاخص کاربری اراضی در قیاس با سایر شاخص های معیار مذکور از شدت عمل بیشتری برخوردار می باشد.

کلیدواژه ها

معیار، بیابان زایی، IMDPA ، زمین شناسی، بیت راشد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.