بررسی جامعه شناختی مفهوم امید اجتماعی و شناسایی عوامل موثر برآنبا تاکید بر جوانان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: بیست و ششمین کنفرانس بین المللی پژوهش های نوین در علوم و فناوری
  • کد COI اختصاصی: EMAA26_053
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 571
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر اکبری قمصری

استادیار گروه جامعه شناسی دانشگاه شهید بهشتی، دکترای جامعه شناسی

پریسا کیانی قلعه سردی

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته پژوهشگری اجتماعی دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

با اینکه مقیاس هایی برای سنجش امید در جهان توسط متخصصین مختلف ساخته شده و برای برخی از این مقیاس ها استانداردسازی هایی نیز در ایران صورت گرفته، ضرورت تعریف واژه ی امید و تولید ابزاری جامعه شناختی برای سنجش ابعاد و اجزای آن که بومی سازی شده نیز باشد، هدفی است که این مقاله سعی دارد به آن بپردازد. این واکاوای از لغت امید شروع شده و بر اساس ریشه یابی این واژه، کلمات هم خانوادهیا نزدیک به آن جستجو و شناسایی شده است. در این مسیر علاوه بر بررسی تعاریف ارائه شده در فرهنگ ها و دائرهالمعارف ها، به تعاریف متخصصین از این مفهوم نیز مراجعه شده است. همچنین با استفاده از روش تحلیل معنی سعی شده تا مهمترین صفاتی که می توان برای پوششدادن به فضای مفهومی این واژه بکار رود، مورد شناسایی قرار گیرد. اهمیت بررسی امید اجتماعی در بین جوانان با توجه به شرایط موجود جامعه و با هدف تولید مدلی نظری برای تببین این موضوع، ما را واداشت تا بخش دیگری از مقاله را به این امر اختصاص دهیم. برای دستیابی به این مقصود با استفاده از رویکرد تحقیقات کیفی و با هدف فرضیه سازی، ضمن اجرای چندین گروه کانونی با دانشجویان و جوانان غیر دانشگاهی، مهمترین عوامل و زمینه های ایجاد امید و ناامیدی در بین جوانان(دانشگاهی و غیر دانشگاهی) شناسایی شده اند. حاصل این تلاش نیز منجر به مدلی علی شده که در ترکیب با نظریات تبیین کننده موجود از امید اجتماعی، مهمترین متغیرهای مستقل و موثر بر امید و ناامیدی جوانان، در آن دسته بندی و چیدمان شده اند.

کلیدواژه ها

چیستی مفهوم امید، مفاهیم مرتبط با امید، مقیاس امید اجتماعی، مدل نظری تبیین امید اجتماعی، جوانان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.