بررسی اندیشه های شهرسازی با رویکرد اسلامی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس ملی مهندسی عمران، معماری و توسعه شهری پایدار ایران
  • کد COI اختصاصی: ICESCONF11_095
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی محمد حقیقی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد الیگودرز، ایران

سیدمحمدرضا موسوی

استاد گروه معماری و برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی واحد الیگودرز، الیگودرز، ایران

چکیده

اندیشه های حکمی و فلسفی تاثیر بنیادینی در تاریخ معماری شهرسازی دنیا داشته اند. به عبارتی ، هنر و معماری هر ملتی در طول تاریخ ، نمود بیرونی و مادی شده اندیشه های مختلف ، به عنوان تبلوردهنده درونمایه های فکری و فرهنگی مردمان آن سرزمین بوده است .در این مقاله هدف بررسی اندیشه های شهرسازی با رویکرد اسلامی است ابزار تحقیق به صورت کتابخانه ای انجام شد. روش تحقیق مقاله ، بررسی اسنادی و تحلیل های توصیفی -تفسیری متون و آثار معماری مختلف است ، که با بهره گیری از استدلال منطقی و تحلیل های کیفی بررسی شده اند .دین اسلام آموزه هایی را با هدف سعادت بشر در هر دو جهان ارائه کرده است که قوانین و قواعد زیست اجتماعی را شامل میشود و فضای شهری و شهرنشینی نیز نمی تواند از این شمول خارج باشد. بنابراین شهرهای اسلامی در واقع نماد و جلوهای از اسلام محسوب میشوند، اگرچه برخی از مستشرقین تحت تاثیر فضای حاکم بر جریان شرق شناسی برای انکار بازنمود اسلام در فضاهای شهرهای اسلامی تلاش میکنند، ولی واقعیت تاثیر اسلام در شهرهای اسلامی انکارناپذیر است . شهر اسلامی به واسطه سه مولفه انسان مسلمان، کالبد و سیمای اسلامی و فضای اجتماعی اسلامی به صفت اسلامی بودن متصف است ، بنابراین در هر نوع نظریه پردازی درباره شهر اسلامی باید به این سه عنصر توجه شود. در این مقاله ابتدا به مرور مطالعات پیشین موجود در این زمینه پرداخته شده است . سپس با ارائه روش تحقیق ، مولفات شهرهای اسلامی و شاخصه های معماری ایرانی بیان گردیده است که می بایست با شناخت این مولفه ها و شاخصه ها ، در طراحی شهرها مفاهیم اسلامی را گنجانید.

کلیدواژه ها

مبلمان شهری، زیبایی شهری، سیمای و منظر شهری، شهر الیگودرز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.