واکاوی شاخص های معماری و کالبد شهری در دوره صفویه

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس ملی مهندسی عمران، معماری و توسعه شهری پایدار ایران
  • کد COI اختصاصی: ICESCONF11_083
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 175
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحمید عظیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد الیگودرز، ایران

سیدمحمدرضا موسوی

استاد گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد الیگودرز، الیگودرز، ایران

محمد بهزادپور

گروه معماری، واحد هشتگرد، دانشگاه آزاد اسلامی، هشتگرد، ایران

چکیده

صفویان دودمانی ایرانی و شیعه بودند که در سال های ۸۸۰ تا ۱۱۰۱ هجری خورشیدیحدودا به مدت ۲۲۱ سال بر ایران فرمانروایی کردند. بنیانگذار سلسله پادشاهی صفوی، شاه اسماعیل اول بود که در سال۸۸۰ خورشیدی در تبریز تاجگذاری کرد و آخرین پادشاه صفوی، شاه سلطان حسین است که در سال ۱۱۰۱ خورشیدی از افغانها شکست خورد و حکومت سلسله صفویان تمام شد. در این پژوهش سبک معماری و نوع کالبد شهر در دوره صفوی از سوالات اصلی و هدف کلی شناخت کالبد شهر و تاثیر معماری اسلامی این دوره بر بناهای با شکوه آن می باشد. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و اسنادی انجام شده و از کتب موجود و مقاله ها نیز استفاده شده است . در پایان با واکاوی شاخص های معماری و کالبدی شهر در دوران صفوی می توان چنین بیان کرد که این دوره از لحاظ وسعت و کارآیی ، بسیار متنوع است و در تمامی ابعاد حیات فرهنگی ، اجتماعی و اقتصادی مردم حضوری زنده و پویا دارد. باشکوه ترین مساجد، عظیم ترین میدانها، زیبا ترین پلها و خیابان ها، بزرگترین بازارها، مدرسه ها، کاروانسراهای بین راهی در این عصر ساخته شد و همه در نوع خود در اوج کمال هنر، استحکام و کارآیی باشکوه و زیبا و کامل ساخته شده است . لذا میتوان گفت عصر صفویان دوران شکوفایی و تحول هنر معماری اسلامی ایران می باشد.

کلیدواژه ها

کالبد شهر ، دوره صفویه ، اصفهان ،ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.