واکنش متنوع ارقام پاییزه کلزا به Leptosphaeria maculans عامل بیماری ساق سیاه
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: دوازدهمین همایش ملی محیط زیست، انرژی و منابع طبیعی
- کد COI اختصاصی: ECONF12_165
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 322
نویسندگان
استادیار، گروه تولیدات گیاهی ، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی ، دانشگاه گنبدکاووس
چکیده
بیماری ساق سیاه کلزا که به وسیله ی عامل قارچی Leptosphaeria maculans ایجاد می شود، به عنوان یکی از مهم ترین بیماریهای کلزا در جهان مورد توجه می باشد. با هدف ارزیابی واکنش ۱۷ رقم جدید کلزا به بیماری ساق سیاه آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی به دو روش درون شیشه ای و گلخانه ای بر روی گیاهان چهل روزه کلزا انجام شد. پنج و ده روز پس از مایه زنی برگها، متوسط قطر لکه ها و نیز علائم کلروز و نکروز ظاهر شده امتیازدهی شد و شاخص بیماری روی برگهای مایه زنی شده محاسبه شد. نتایج تجزیه واریانس دادههای حاصل از تعیین شاخص بیماری روی ارقام مختلف کلزا در هر روش مایه زنی نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح احتمال یک درصد بین ارقام وجود دارد. نتایج مقایسه میانگین در روش گلخانه ای نشان داد که ارقام DK ۷۱۳۰، Hayola ۴۸۱۵، Zafar، RGS، Hayola ۴۰۱، نسبت به جدایه مورد مطالعه حساسیت بالایی دارند. همچنین ارقام Natali و Traper با کمترین مقدار شاخص بیماری، به عنوان مقاومترین ارقام به بیماری شناسایی شدند. همچنین در آزمون درون شیشه ای، ارقام DK ۷۱۳۰، Hayola ۴۸۱۵، Sarigol، Hayola ۴۰۱ و RGS بیشترین و ارقام Agamax، Macro، Natali و Traper کمترین میانگین پیشرفت بیماری را داشتند. همبستگی مثبت و معنی داری بین نتایج حاصل مشاهده شد (۹۵/۰r= و ۰۱/۰ .(p< بنابراین مقایسه واکنش ارقام در شرایط درون شیشه ای نیز امکان تمایز ارقام مقاوم و حساس در برابر پاتوتیپ های مختلف قارچ بیمارگر را فراهم می آورد.کلیدواژه ها
کلزا، ساق سیاه، مقاومتمقالات مرتبط جدید
- تحلیل مقایسهای اینورترهای خورشیدی: بررسی تاثیر شرایط محیطی، هزینه بر عملکرد و راندمان سامانههای فتوولتائیک
- روشهای بهینه وصول مطالبات و ارائه پیشنهادات و راهکارهای اقتصاد مقاومتی برای وصول آن در شرکت توزیع نیروی برق استان یزد
- کاربرد مدلهای بهینه سازی انرژی و اثرات ناشی از آن برای تاسیسات شبکه های توزیع برق یزد
- بهرهبرداری اقتصادی و سازگار با محیطزیست یک نیروگاه مجازی با نفوذ گستردهی منابع انرژی تجدیدپذیر
- تعیین خط افزونه با رویکرد بهبود تابآوری ، توسعه و تقویت ظرفیت خط و باس شبکه انتقال
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.