تلفیق منطق فازی وبولین در انتخاب بهترین مکان احداث سطوح آبگیر باران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوازدهمین همایش ملی محیط زیست، انرژی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: ECONF12_120
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف محمدیان

دانشجویی کارشناسی ارشدآبخیزداری،دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس

علی حشمت پور

استادیار/ هیدرولوژی محیطزیست، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس

ابوالحسن فتح آبادی

استادیار/مرتع و آبخیزداری،دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی،دانشگاه گنبدکاووس

سیدمرتضی سیدیان

استادیار/ سازههای آبی،دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی،دانشگاه گنبدکاووس

چکیده

بارندگی کم همراه با توزیع نامناسب زمانی و مکانی ، از مشکلات مهم در مناطق خشک ونیمه خشک است . یکی از راههای ساده و شناخته شده در این مناطق جمع آوری و ذخیره سازی آب باران بوده است . از اینرو یافتن مکان های مناسب ، برای اجرای سامانه های جمع آوری آب باران می تواند مشکل کمبود آب در این مناطق را تا حدود زیادی جبران کند. در همین راستا در تحقیق حاضر با توجه به مطالعات انجام شده و شرایط منطقه شش معیار موثر شیب ، نوع کاربری، وضعیت نفوذپذیری خاک، فاصله از گسل ، فاصله از دامداری و فاصله از آبراهه انتخاب شدند. سپس به کمک سیستم اطلاعات جغرافیایی و با بکارگیری منطق بولین نسبت به تعیین مناطق پتانسیل دار شد.این مناطق ۸۸/۳۹درصد منطقه را دارا بود اما به دلیل پراکندگی این مناطق در سطح منطقه مورد مطالعه ، انتخاب بهترین مکان را برای اجرای سامانه دچار مشکل کرده بود. به همین منظور محدودههای پتانسیل دار برای ارزشگذاری بیشتر، با استفاده از منطق فازی به ابعاد کوچکتر تقسیم گردید. در ادامه محدودههای پتانسیل دار حاصل از روش بولین با محدودههای ارزشگذارشده حاصل از روش فازی در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی همپوشانی شد. نتایج حاصله از همپوشانی نشان داد که از ۸۸/۳۹ درصد مناطق پتانسیل دار، ۰۶/۱۱ درصد به مناطق با پتانسیل بسیار بالا و ۳۴/۱۱درصد به مناطق با پتانسیل بالا و ۴۸/۱۷درصد به مناطق پتانسیل دار تعلق دارد.

کلیدواژه ها

خشکسالی، کمبودآب، مکانیابی، تصمیم گیری چندمعیاره، سیستم اطاعات جغرافیایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.