مداخله ای در کفایت اجتماعی ادراک شده نوجوانان دارای اختلال کژتنظیمی خلق ایذایی :(DMDD) اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق، روانشناسی و علوم تربیتی در ایران و جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICJLP08_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 187
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی احمدیان

دکتری تخصصی روان شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

میترا مرادی

کارشناسی الهیات، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران

فریبا مرادی

کارشناسی مدرسه علمیه امام حسین (ع) قصرشیرین

حدیث آشنا

کارشناسی ارشد علوم تربیتی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

آزیتا پیمان

گروه علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور، مرکز اسلام آباد غرب، کرمانشاه، ایران

چکیده

هدف پژوهش ، بررسی اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی بر کفایت اجتماعی ادراک شده نوجوانان دارای اختلال کژتنظیمی خلق ایذایی شهر کرمانشاه بود. روش پژوهش ، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون و پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل نوجوانان پسر بود که در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ در شهر کرمانشاه مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش شامل ۳۹ نفر (۱۹ نفرگروه آزمایش و ۲۰ نفر گروه کنترل ) بودند که با روش نمونه گیری دردسترس ، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه خودگزارشی اختلال کژتنظیمی خلق ایذایی بودجریدا و همکاران (۲۰۲۲)، مقیاس کفایت اجتماعی ادراک شده اندرسن بوچر و همکاران (۲۰۰۷) و مصاحبه بالینی نوزبام (۲۰۱۳) بود. گروه آزمایش ۱۰ جلسه ۶۰ دقیقه ای (هفته ای دو جلسه ) تحت رفتار درمانی دیالکتیکی قرار گرفتند و گروه کنترل ، آموزشی دریافت نکرد. در پایان جلسات پس -آزمون و در نهایت بعد از ۳ ماه پیگیری به عمل آمد. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس تک متغیره انجام شد. نتایج نشان داد که رفتار درمانی دیالکتیکی بر کفایت اجتماعی ادراک شده در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معنی دار داشته است . نتایج این مطالعه اطلاعات مهم و ارزشمندی را در ارتباط با رفتار درمانی دیالکتیکی فراهم می کند و روان شناسان و مشاوران می توانند برای تعدیل کفایت اجتماعی ادراک شده در نوجوانان دارای اختلال کژتنظیمی خلق ایذایی از این درمان استفاده کنند.

کلیدواژه ها

اختلال کژتنظیمی خلق ایذایی ؛ رفتار درمانی دیالکتیکی ؛ کفایت اجتماعی ادراک شده .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.