جواز قانونی تاثیرات متقابل آرای حقوقی و کیفری بر یکدیگر

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق، روانشناسی و علوم تربیتی در ایران و جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICJLP08_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 466
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یلدا باستانی

کارشناسی ارشد حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد، واحد اردبیل، ایران.

چکیده

تخصصی شدن امور باعث تقسیم محاکم دادگستری به حقوقی و کیفری شده است و اصل بر آن است که محاکم حقوقی به موضوعات حقوقی و محاکم کیفری به موضوعات کیفری رسیدگی کنند ولی هر اصلی استثنا دارد و این تقسیم وظایف به هیچ وجه مانع همکاری و همیاری محاکم نیست و تاثیرات متقابل آرای حقوقی و کیفری بر یکدیگر یکی از موضوعات مهم پرونده های حقوقی و کیفری است . اما در خصوص ارجحیت یکی از محاکم بر دیگری ، نظر مشهور دکترین اینست که دادگاه حقوقی تکلیف دارد از رای قطعی دادگاه کیفری ، تبعیت کند و در صورت رسیدگی به صورت هم زمان ، دادگاه حقوقی را مکلف به توقف در امر رسیدگی می دانند. هرچند در عمل و رویه قضایی همین شیوه در پیروی محاکم کیفری از آرای محاگم حقوقی قطعی وجود دارد وعملا این قاعده مختص دادگاه کیفری نیست نتیجتا. در فرضی که هر یک از محاکم حقوقی و کیفری رسیدگی کننده حسب مورد، بدون توجه و دقت به آرای دادگاه دیگر -که رای آن در پرونده موردنظر موثر باشد- رایی صادر کند، تاثیرات بسیار نامطلوب و منفی از جمله صدور آرای متناقض و غیرقابل اجرا بر جای می گذارد که در این خصوص اصول ، مبانی و شرایط تاثیرات متقابل آرای حقوقی و کیفری بر هم -از منظر مجوز قانونی - می بایست به دقت مورد بحث و بررسی قرار بگیرد تا بتواند منظور برقراری محکمه را به بهترین شکل آن ، برآورده سازد.

کلیدواژه ها

آرای حقوقی ، آرای کیفری ، اعتبار امر مختوم ، محاکم .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.