بررسی ضمانت اجرای عدم ثبت چک صیادی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق، روانشناسی و علوم تربیتی در ایران و جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICJLP08_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1692
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد یاورپور

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی

چکیده

عدم ثبت چک صیادی در سامانه صیاد از مواردی است که به دلیل قانون جدید چک ، سوالات زیادی درباره آن وجود دارد.در قانون جدید چک ، برای سامان دادن به وضعیت بی سروسامان چک در کشور، افراد ملزم شدند تا چک های خود را در سامانه ای به نام سامانه صیاد ثبت کنند تا رهگیری چک در سیستم بانکی و قضایی ساده تر شده و آمار چک های برگشتی کاهش یابد. چک ثبت نشده در سامانه صیاد خاصیت تجاری خود را از دست می دهد و دیگر نمی توان آن را به نحو کیفری یا با مراجعه به ثبت ، به اجرا گذاشت . اما امکان شکایت از چنین چکی به هیچ عنوان وجود ندارد؟ پاسخ منفی است . گرچه چنین چکی خاصیت تجاری خود را از دست داده ، اما کماکان مانند سندی مدنی و به عنوان یک رسید که نشان دهنده بدهی فرد است ، می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. به عبارت دیگر، این چک همانند تکه کاغذی است که فرد به عنوان اقرار به شمامی دهد که »من مبلغی خاص را به شما بدهکارم و متعهد می شوم آن را در تاریخی معین به شما پرداخت کنم .« برای وصول چنین طلبی ، علاوه بر مراجعه به خود فرد، می توان به دادگاه مراجعه کرد و با ثبت دادخواست مطالبه وجه اقدام به دریافت آن کرد. ثبت چنین دادخواستی مستلزم مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی خواهد بود. چک تنها سند تجاری است که برای وصول آن سه مرجع حقوقی ، کیفری و ثبتی پیش بینی شده است . صدور چک طبق قانون جدید می تواند از بروز جرایم و تخلفات زیادی پیشگیری کند. اگر قوانین و مقررات در زمینه اجرای قانون جدید به نحو صحیح اعمال شود از مراجعات مردم به مراجع قضایی جهت مطالبه وجه چک به نحو چشمگیری کاسته خواهد شد و با توجه به اینکه صدور و ثبت چک صیادی به صورت الکترونیکی است و دخالت انسان در ثبت آن به حداقل ممکن رسیده است بنابراین مانع از صدور چک بلامحل می شود.

کلیدواژه ها

ضمانت اجرا، ثبت ، چک ، صیادی، اصلاح قانون ۱۳۹۷

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.