طراحی مدل هستی شناختی توصیف اشیای فرهنگی آستان مقدس حضرت معصومه (س)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: اولین همایش کتاب و کریمه
- کد COI اختصاصی: KETABKARIMEH01_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 176
نویسندگان
دانشیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران،
دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران،
چکیده
هدف از انجام این پژوهش، طراحی مدل هستی شناختی توصیف اشیای فرهنگی آستان مقدس حضرت معصومه (س) بود که با استفاده از روشتحلیل محتوای کیفی و طراحی انجام شد. جامعه آماری پژوهش، اشیای فرهنگی آستان مقدس حضرت معصومه (س) در کتابخانه، مرکز اسنادو موزه بود. داده های مورد نیاز پژوهش به روش اسنادی و مشاهده ساختارمند، و با استفاده از ابزار سیاهه وارسی که براساس اشیای فرهنگیآستان مقدس و صفات استانداردهای گوناگون طراحی شد، گردآوری شدند. به منظور همخوان سازی استانداردهای بافت میراث فرهنگی برایطراحی مدل هستی شناختی و توصیف یکدست اشیای فرهنگی آستان مقدس دو رویکرد کارکردپذیری استانداردهای یک بافت در دیگر بافت هاو یکپارچه سازی استانداردهای بافت میراث فرهنگی وجود داشت و رویکرد دوم در طراحی مدل های هستی شناختی مدنظر قرار گرفت. یافته هایپژوهش نشان داد، در طراحی مدل هستی شناختی آستان مقدس بر اساس رویکرد دوم، استاندارد فرانمای تولید داده های ساختارمند به منزلهاستاندارد فراداده ای اصلی استفاده و با بهره گیری از استانداردهای فراداده ای بافت میراث فرهنگی غنی سازی شد. استاندارد محتوایی آردی ای نیزبه منزله استاندارد محتوایی مدل هستی شناختی آستان مقدس انتخاب شد و با دستورالعمل ها و رهنمودهای استانداردهای محتوایی بافت میراثفرهنگی غنی سازی شد. در پایان، با یکپارچه سازی استانداردهای بافت میراث فرهنگی، پروفایل های کاربردی توصیف اشیای فرهنگی آستانمقدس حضرت معصومه و نیز مدل هستی شناختی آن ها طراحی گردید. در مجموع می توان بیان داشت، برای مدیریت یکپارچه اشیای فرهنگیآستان مقدس حضرت معصومه (س) لازم است با بهره گیری از مدل هستی شناختی مناسب و پیونددهی بین انواع گوناگون اشیای محتوایی افزونبر توصیف و بازنمود مناسب شیء فرهنگی شناخت و درک کاربران را از یک شیء خاص بهبود بخشید.کلیدواژه ها
مدل هستی شناختی، آستان مقدس حضرت معصومه (س)، پروفایل کاربردی، اشیای فرهنگی، بافتمیراث فرهنگی.مقالات مرتبط جدید
- کارآفرینی در کتابخانه های عمومی با راه اندازی خدمات مشاوره اطلاعاتی و مشاوره خوانندگان
- متاورس: مباحثی از فرصت های حرفه ای و مشاغل در گستره فناوری نوین
- بررسی معماری و بلوغ کسب و کار رایانش ابری بر مبنای مدیریت امنیت اطلاعات در علم اطلاع شناسی (مطالعه موردی شرکت های دانش بنیان پارک فناوری ارتباطات و اطلاعات)(چارچوب همکاری های بین رشته ای و فرا رشته ای برای کارآفرینی دانش بنیان)
- ایجاد سازمان نظام مدیریت اطلاعات و دانش (نماد)
- لزوم توجه به فرصت های جدید بازارکار در محتوای درسی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.