واکاوی چالش ها و تهدیدات حوزه سایبرالکترونیک

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه امنیت ملی، دوره: 14، شماره: 51
  • کد COI اختصاصی: JR_NSJ-14-51_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 235
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا لشگریان

استادیار دانشگاه امام حسین(ع)

محمدرضا حسینی

دانشیار دانشگاه عالی دفاع ملی

قاسم فولادی

دانش آموخته دانشگاه عالی دفاع ملی

اسماعیل قجری

دانشجوی مقطع دکتری دانشگاه دفاع ملی

چکیده

گسترش فضای سایبر در بستر طیف الکترومغناطیس و ظهور سلاح های هدایت پذیر، خودمختار، دورایستا، فوجی و هوشمند از قبیل پهپاد(پرنده های هدایت پذیر)، شهپاد(شناورهای هدایت پذیر)، زهپاد(زیردریایی های هدایت پذیر)، ریزپرنده ها و ربات ها به همراه فناوری های فرماندهی و کنترل، پشتیبان تصمیم، رایانش ابری، اینترنت اشیاء میدان نبرد ، کلان داده ها، شبکه های سلولار( ۵G)، فناوری های اسکادا و استارلینک محیط صحنه نبرد را به شدت دگرگون و در حوزه های غیرنظامی گسترش یافته است. در هم تندیدگی فضای سایبر و محیط الکترومغناطیس باعث خلق فضای جدیدی تحت نام «سایبرالکترونیک(و یا سایبرالکترومغناطیس)» شده است که قادر است در مدت زمان کوتاه کلیه سرمایه ها دیگرقلمروها( فیزیکی و سایبری) را تحت تاثیر قرار دهد. در چنین شرایطی، اگر تا به دیروز امکان غافلگیری دور از ذهن نبود، با ترور بزدلانه فرمانده نیروی قدس سپاه و پس ازآن ترور شهید فخری زاده با سلاح های کنترل از راه دور مصداق عینی به خود گرفته است. اولین گام برای مقابله با حملات سایبرالکترونیک، شناخت چالش ها و تهدیدات این حوزه است، که سطح غافلگیری را کاهش و تا حدودی از بین می برد. لذا سوال این پژوهش این است که چالش ها و تهدیدات حوزه سایبرالکترونیک کدامند؟ در این پژوهش با مطالعه اسناد کشورهای صاحب نام و مقالات در دسترس و با استفاده از ابزار مکس کیودا با رویکرد فراترکیب تعداد چهار مقوله چالشی و تهدیدزا به ترتیب«فناوری»، «بنیادی»، «یکپارچه سازی» و «نیروی عملیاتی» استخراج گردیده است

کلیدواژه ها

سایبرالکترونیک, سایبرالکترومغناطیس, چالش ها و تهدیدات سایبرالکترونیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.