پیش بینی تبخیر-تعرق مرجع روزانه با روش های مدل درختی، رگرسیون بردار پشتیبان و رگرسیون فرآیند گاوسی
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 34، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_WASO-34-2_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 118
نویسندگان
دانشگاه تبریز
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
گروه مهندسی آب، دانشگاه ارومیه، ارومیه, ایران
چکیده
تبخیر-تعرق یکی از مهم ترین عوامل محدود کننده توسعه کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. به دلیل محدودیت های اقتصادی و سایر محدودیت ها همواره جمع آوری داده های تبخیر-تعرق چالش های فراوانی را برای محققان در پی داشته است. لذا هدف از مطالعه حاضر پیش بینی تبخیر-تعرق مرجع روزانه در دو ایستگاه آستارا و اصفهان با استفاده از مدل های رگرسیون فرآیند گاوسی، رگرسیون بردار پشتیبان، مدل درختی M۵P و رگرسیون خطی M۵Rules است. برای این منظور داده های هواشناسی روزانه ایستگاه ها شامل دما، رطوبت نسبی، سرعت باد و ساعات آفتابی طی دوره ۲۰۲۱-۱۹۹۰ به عنوان ورودی مدل ها به کار برده شد. بررسی پارامترهای ورودی نشان داد که رطوبت نسبی بیش ترین تاثیر را بر دقت پیش بینی مدل ها داشته است. همچنین جهت ارزیابی کارایی مدل ها از معیارهای ارزیابی مختلفی استفاده شد. ارزیابی مدل های به کار رفته در ایستگاه آستارا نشان داد که سناریو پنجم با کاربرد پارامتر های حداکثر دما، حداقل دما، میانگین دما، رطوبت نسبی حداکثر و رطوبت نسبی میانگین مدل های M۵P و M۵Rules با داشتن مقدار خطای (mm day-۱) ۴۲/۱، بالاترین دقت را نسبت به سایر مدل ها داشته-اند. در ایستگاه اصفهان نیز سناریو هشتم مدل M۵P و M۵Rules با کاربرد پارامتر های حداکثر دما، حداقل دما، میانگین دما، رطوبت نسبی حداکثر و رطوبت نسبی میانگین ، رطوبت نسبی حداقل، ساعات آفتابی و سرعت باد با داشتن مقدار خطای (mm day-۱) ۸۶/۱، بهترین عملکرد را نسبت به سایر مدل ها داشتند. لذا مدل های M۵P و M۵Rules با موفقیت تبخیر-تعرق مرجع را پیش بینی کرده و روابط ریاضی ساده مستخرج از آنها برای استفاده در تعیین نیاز آبی گیاهان توصیه میگردد.کلیدواژه ها
پیش بینی, تبخیر-تعرق, رگرسیون بردار پشتیبان, آستارا, منابع آباطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.