تحلیل چالشهای مصوبه الزام به ثبت معاملات اموال غیرمنقول ثبتی بر اساس مصوبه جدید مجمع تشخیص مصلحت

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم سیاسی، حقوق و فقه، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PSLJ-10-1_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 94
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحیم مختار

استادیار گروه حقوق، دانشکده حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز، شیراز، ایران. (نویسنده مسئول)

فهیمه ملک زاد

دانشجوی دکتری حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز، شیراز، ایران

چکیده

این مقاله متکفل بررسی تحلیل چالشهای مصوبه الزام به ثبت معاملات اموال غیرمنقول ثبتی بر اساس مصوبه جدید مجمع تشخیص مصلحت با رویکردی توصیفی و تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای می باشد. در ایران ناکامی ثبت در تامین امنیت روانی، اجتماعی و اقتصادی مالکیت در اثر رواج معاملات عادی، اصلاح مقررات ثبت را ضروری ساخته و طرح الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیر منقول حاصل این ضرورت است. اما اینکه چه میزان در تحقق اهداف مورد ترسیم موفق بوده؛ چالشی است که مقاله پیش رو بدان پرداخته است. یافته های پژوهش بیانگر این است که؛ بافتار ستنی ایران در انقعاد عقود عادی در بخش های مهم کشور، ناهمسویی با عرف معاملاتی مردم، عدم یکپارچکی عنوان با محتوا در ماده ۱ مصوبه، صعوبت همگرایی و هم افزایی بین قوای سه گانه در عملیاتی کردن این طرح از چالش های مصوبه الزام به ثبت معاملات اموال غیرمنقول ثبتی بر اساس مصوبه جدید مجمع تشخیص مصلحت می باشد. نتایج این مقاله بیانگر این است که طرح مذکور در رفع کاستیهای نظام ثبت ایران و تامین امنیت مالکیت است؛ اما در برایند مضار و منافع طرح فوق، به رغم نکات مثبت، با تصویب در وضعیت فعلی در مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز، در تامین امنیت روانی، اجتماعی و اقتصادی مالکیت از توفیق کامل برخوردار نخواهد بود و آن را با چالش جدی و اساسی روبه رو خواهد نمود.

کلیدواژه ها

ثبت معاملات، اموال غیرمنقول ثبتی، مصوبه مجمع تشخیص مصلحت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.