چینه نگاری زیستی و سکانسی نهشته های گوادالوپین سازند دالان در خاور کمان قطر- فارس، خلیج فارس

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 34، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-34-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 216
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه رضوان نیا

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

حسین مصدق

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

بیژن بیرانوند

پژوهشگاه صنعت نفت ایران، تهران، ایران

وحید توکلی

دانشکده زمین شناسی، دانشکدگان علوم، دانشگاه تهران، تهران، ایران

گالینا پ. نستل

دانشکده علوم زمین و محیط زیست، دانشگاه تگزاس، آرلینگتون، تگزاس، آمریکا

احمد یحیایی

شرکت نفت فلات قاره ایران، تهران، ایران

چکیده

سازند دالان از مهم ترین مخازن کربناته گاز در حوضه های رسوبی  زاگرس و خلیج فارس است.  بررسی زیست چینه­ ای، ریزرخساره ای، چینه نگاری سنگی و سکانسی توالی­ های کربناته-تبخیری دو عضو متعلق به سری گوادالوپین این سازند (عضو دالان پایینی و نار) در ۴ چاه A, D, E و G واقع در خاور  کمان قطر-فارس در خلیج فارس، با مطالعه ۳۴۰ مقطع نازک  تهیه شده از خرده ­های حفاری چاه E  با فواصل ۲ متری و بررسی مستندات مربوط به سایر چاه ­ها به ستبرای کلی  ۲۴۰۲ متر، به شناسایی  ۲۰ گونه متعلق  به ۱۴ جنس روزن بران در چاه E  و معرفی مجموع  ۶۵ گونه متعلق به ۲۵ جنس  در همه چاه ­های یاد شده و تعیین زون زیستی  Pachyphloia- Globivalvulina- Hemigordius, Assemblage Zone به دیرینگی وردین؟  تا کپیتانین انجامید. همچنین در بررسی رخساره ­ها  ۱۱ ریزرخساره کربناته- تبخیری که در ۵ محیط (سبخا، کشندی (جزر و مدی)، لاگون، پشته­ های کربناته زیر آبی و دریای باز) گسترش یافته ­اند، در چاه E شناسایی شد. بر اساس الگوی برانبارش رخساره ­ها و روند تغییرات نمودار پرتو گاما، دو سکانس رسوبی پیش رونده- پس رونده (T-R)  رده سوم تعیین شد. این دو سکانس با سکانس ­های واحدهای مخزنی سازندهای هم ارز در جنوب و خاور حوضه تتیس شامل عربستان، عمان، امارات، عراق و جنوب چین مطابقت دارند.

کلیدواژه ها

چینه نگاری زیستی, چینه نگاری سکانسی, محیط رسوبی, دالان پایینی, نار, خلیج فارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.