اثر زمان و مقدار تزریق ویتامین AD۳E در اواخر آبستنی بر کیفیت آغوز، غلظت فراسنجه های پلاسما و وضعیت آنتی اکسیدانی میش های افشاری و بره های آنها

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-13-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 35
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فردین شهبازی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

فرشید فتاح نیا

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

محمد شمس الهی

استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

هوشنگ جعفری

استادیار، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

یحیی محمدی

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

چکیده

به­منظور مطالعه اثر تزریق ویتامین AD۳E بر کیفیت آغوز میش های افشاری و جذب ایمیونوگلوبولین در بره های آنها از ۴۰ راس میش بالغ افشاری با میانگین وزن بدن ۴۵ کیلوگرم استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل ۱- میش های تیمار شاهد (بدون تزریق ویتامین های AD۳E)، ۲- میش های دریافت­کننده ۱۰ میلی لیتر محلول تزریقی حاوی AD۳E در چهار هفته قبل از زایش، ۳- میش های دریافت­کننده ۱۰ میلی لیتر محلول تزریقی حاوی AD۳E در دو هفته قبل از زایش و ۴- میش های دریافت­کننده پنج میلی لیتر محلول تزریقی حاوی AD۳E در چهار و دو هفته قبل از زایش بودند. بیشترین غلظت گلوکز و مالون دی آلدئید در یک هفته قبل از زایش در پلاسمای میش های گروه شاهد مشاهده شد (۰۵/۰> P). تزریق ویتامین AD۳E در مقایسه با عدم تزریق آن باعث افزایش پروتئین کل و شاخص بریکس پلاسمای میش ها در یک هفته قبل از زایش و در بره های آنها شد (۰۵/۰> P). کمترین شاخص بریکس در آغوز میش های گروه شاهد مشاهده شد (۰۵/۰> P). درصد پروتئین آغوز میش های گروه شاهد در مقایسه با دیگر گروه ها تمایل به کاهش داشت (۰۸/۰=P). تزریق ۱۰ میلی لیتر محلول ویتامین AD۳E در دو هفته قبل از زایش باعث افزایش فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دسموتاز و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در پلاسمای میش ها در یک هفته قبل از زایش و بره های آنها شد (۰۵/۰> P). به­ طور کلی، تزریق ۱۰ میلی لیتر ویتامین AD۳E در دو هفته قبل از زایش باعث افزایش غلظت پروتئین کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی پلاسمای میش ها، افزایش درصد پروتئین آغوز و به دنبال آن، افزایش غلظت پروتئین کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی پلاسمای بره های آنها شد.

کلیدواژه ها

بره, ترکیبات آغوز, متابولیت های خون, میش افشاری, ویتامین AD۳E

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.